UN MOMENT DE LINIŞTE

Caută un loc numai al tău şi personalizează-l astfel încât să-ţi poţi relaxa oricând mintea şi corpul

Sunt o mamă care-şi doreşte o carieră. Nu am stabilit încă preţul pe carel plătesc pentru aceste ambiţii perfect justificabile vremurilor în care trăim. De cele mai multe ori sunt într-o cursă contra cronomentru, iar eu sper că la linia de sosire voi fi declarată învingătoare. Apartamentul în care am investit… mai mult decât speranţe arată de parcă ar fi teatrul unor petreceri de pomină între adulţi şi copii. Un trenuleţ stă ascuns sub un vraf de acte, o arma­tă de soldaţi stau pitiţi în coşul de pâine, topul din mătase atârnă stingher pe veioză, iar ceasul bărbătesc dăruit la un an de la căsătorie este ghemuit într-o puşculiţă plină cu nasturi. Mă uit în jur şi nu pot să nu mă întreb: unde este locul meu de tihnă în această harababură?

Unde aş putea să mă ascund doar pentru câteva momente de linişte şi relaxare?

Casă, dulce casă

OK, sunt de acord că termenul de acasă în­seamnă… cămin. Acolo mă aşteaptă cei care contează cel mai mult pentru mine. Acolo este locul situat la graniţa cu zona crepusculară, unde toate lucrurile se deranjează singure, un­de nimic nu stă unde a fost aşezat iniţial, iar ju­căriile zburdă aiurea dintr-un colţ în celălalt al casei. Dacă-i întreb pe cei doi inamici, nici unul nu e vinovat pentru aceste „dereglări”. Habar nu au cine sunt intruşii care nu păstrează cură­ţenia. Aproape zilnic mă întreb cum să fiu mai eficientă,cum să transform casa într-un sanctuar al relaxării şi cu ce-am greşit în amenaja­rea mobilei de nimic nu pare la locul lui. Evi­dent, pentru clipele de răsfăţ, în care să fiu doar eu cu mine, nu aici trebuie să caut. Virginia Woolf scria odată că orice femeie are nevoie de o cameră numai a ei. Un colţişor armonios un­de să te simţi liberă, uşoară, împăcată. Şi dacă stau bine şi mă gândesc la un astfel de loc, un spaţiu care să te ajute să-ţi aprinzi vâlvătaia din priviri, ce păleşte după fiecare zi istovitoare de muncă, are multiple avantaje şi pentru ceilalţi „locatari” ai vieţii tale. Un colţ pe care-l poţi descrie ca rupt din rai ar putea fi primul pas care te-ar transforma într-un înger de femeie… caldă şi răbdătoare!

Poţi f i orice în lumea ta

În ultimii ani oamenii s-a împărţit în două ca­tegorii. Pe de-o parte sunt cei care vor rămâne veşnic ancoraţi în valorile conservatoare ale unei existenţe civilizate si… ceilalţi. Cei din lu­mea virtuală. Cei din lumea internetului, a blo-gurilor, cei care se ascund după nick-name-uri şi trăiesc intens senzaţii pe care cotidianul obo­sitor nu le provoacă în sufletele lor. „Internetul le-a permis să trăiască mai multe realităţi în acelaşi timp, prin capacitatea lui de a face posi­bilă evadarea într-un spaţiu vast, cu limite greu de închipuit. Pe unii îi relaxează, îi motivează şi-i inspiră”, spune psihologul Aurelia Moraru. „Mulţi români au luat-o de la capăt pe alte me­leaguri. Au considerat că locul lor e acolo, că viaţa are alt farmec şi că tihna e legată de fac­tori care aici în România sunt greu de atins. Aşadar, stăm sub semnul a două tendinţe opu­se: nomadismul în căutarea «locului perfect» şi «cocooning»-ul, adică tendinţa de a rămâne într-un spaţiu protejat, care-ţi oferă intimitate, anonimat şi posibilitatea de a socializa după bunul plac şi de a trăi un second life autentic”, a conchis psihologul Aurelia Moraru.

Activează armonia interioară

Alegerea şi poziţionarea „sanctuarului” ţin de originalitate. Acest loc ar trebui să reprezinte o oază de linişte de unde să-ţi poţi activa resur­sele interioare. Există un exerciţiu de relaxare prin care îţi poţi explora sanctuarul personal. încearcă-1 când simţi nevoia să ieşi din peisajul cotidian şi vei descoperi calea către armonie.

Exerciţiu de relaxare

Aşază-te undeva astfel încât să stai relaxată, închide ochii şi proiectează mintal drumul că­tre locul unde ai vrea să fii. Imaginează-ţi apoi cum explorezi peisaje, cum priveşti în jur şi în­cearcă să observi detaliile. Concentrează-te apoi asupra reacţiilor fizice, gândurilor şi sen­timentelor, în scurt timp vei observa cum o căldură te va învălui şi o stare de relaxare te va cuprinde în timp ce trăieşti surpriza descope­ririi propriului sanctuar. Acest exerciţiu e la îndemâna oricui şi are aceeaşi eficienţă ca în­suşi drumul parcurs în mod real. Chiar dacă nu-ţi iese din prima, perseverează. Poţi avea surpriza de a găsi atât locul secret al liniştii in­terioare, cât si o modalitate eficientă de reechi­librare şi revigorare. Succes!

De Florentina MUSAT cu sprijinul psihologului Aurelia MORARU

Articol aparut in Revista Prevention, septembrie 2008

 

Related Images: