viata implinita

Trăim zilnic ceea ce se numeşte rutină

Toţi suntem familiarizaţi cu semnificaţia ei, cu aspectele ei neproductive şi cu spaţiul pe care ni-l ocupă. Dicţionarul ne spune că rutina este “capacitatea câştigată printr-o practică îndelungată; obişnuinţa de a acţiona sau de a gândi totdeauna în acelaşi fel; totalitatea obişnuinţelor sau a prejudecăţilor considerate ca fiind un obstacol în calea noului, a creaţiei sau a progresului”.

Rutina este, deci, ceea ce numim un „drum deja parcurs”

Este modul automat în care ne-am setat mintea să acţioneze. Este acea atitudine tipică ţie de care esti constient şi tu şi poate şi cunoştintele tale. Deşi ne sunt la îndemână schemele vechi, de păstrat sunt doar cele care ne ajută să avem parte de comunicare eficientă cu oamenii cu care interacţionăm în vederea atingerii obiectivelor pe care ni le-am propus.

Cea mai buna modalitate de a ne dezvolta personal este să localizăm ce anume admirăm la alţii şi să ne întrebăm ce vrem să îmbunătăţim la noi sau care este rutina atitudinii negative care ne împiedică să avem succes.

Dacă ţi s-a întâmplat vreodată să simţi invidie faţă de cineva, este bine de ştiut că nu există ceva în persoana aceea ce ţie ţi-ar putea lipsi. Diferenţa dintre oameni este facută de rutina gândurilor lor, care se fixează în anumite scheme de gândire, ce par a se repeta în viaţă după anumite scenarii şi aceasta este posibil deoarece avem un exerciţiu îndelungat în această direcţie. Suntem obişnuiţi în sinea noastră să ne raportăm în acelaşi mod la ceilalţi şi alegem să ne concentrăm pe comportamente care ne conduc la insucces, fără a conştientiza.

1. Prezentul reprezintă acţiunile şi atitudinea avută în acțiuni

Fii conştient că nu poţi schimba trecutul şi nu pierde timpul cu regrete de genul “dacă aş fi procedat altfel, ar fi fost mai bine”. Nu vei afla niciodată şi nu îţi poate garanta nimeni ce ar fi fost dacă ai fi acționat altfel. În schimb, ai garanţia construirii unui prezent împlinit, ceea ce este o alegere zilnică a fiecăruia dintre noi, pentru că atitudinea este punerea în practică a modului de gândire.

2. Evită să invidiezi

În general, oamenii de succes nu invidiază, ci admiră modelele pozitive de succes şi le iau drept exemplu.

3. Evită să menţii relaţii cu persoane negative

Relaţiile nesănătoase, de orice natură, nu fac decât să exploreze un potenţial neproductiv. Trebuie să realizezi că nu de puţine ori în viaţă, când un numitor comun nu mai există, unele persoane trebuie lăsate în urmă pentru a ne putea desprinde de ceea ce a fost şi pentru a ne reconstrui într-o variantă mai bună.

4. Fii ancorat şi ascultă cu atenţie nevoile sufletului tău

Schimbarea depinde de atitudinea ta şi aceasta va determina alinierea a ceea ce gândeşti cu ceea ce spui şi cu ceea ce faci.

5. Învaţă să te iubeşti şi să te respecţi

Dacă tu nu ai o părere bună despre tine, nici alţii nu o vor avea, iar oamenii din jurul tău te tratează aşa cum le permiţi tu. Şi întreabă-te mereu: “Dacă eu m-aş întâlni pe mine, mi-ar plăcea ce văd? Mi-ar plăcea să mă cunosc? Mi-ar plăcea să fiu prieten cu mine?“

6. Ai grijă ca obiectivele tale să fie fixate

gândind perspectiva vieţii prin prisma viselor tale şi nu prin prisma fricilor acumulate. Ideal ar fi ca la sfârşitul fiecărei zile să îţi placă ceea ce ai realizat, pentru că tu pui în scenă ceea ce mintea ta a regizat deja.

7. Oamenii fericiţi realizează importanţa timpului liber

şi aleg să îl împartă doar cu persoane care merită într-adevăr şi care au un aport benefic în viaţa lor. Construieşte relaţii cu oameni de succes, întotdeauna vei avea ceva de învăţat de la ei.

8. Schimbă-ţi atitudinea

Tot ce avem de făcut este s-o conştientizăm pe cea prezentă, s-o definim pe cea pe care ne-o dorim, s-o avem ca obiectiv şi zilnic să o exersăm luând drept reper modelul la care aspirăm. Treptat, vom constata cum o calitate care era neglijată va deveni la îndemână folosind-o cu succes ori de câte ori vom dori s-o experimentăm în contextele de viaţă care o solicită.

9. Orice întâmplare poate fi un test pe care trebuie să îl treci,

iar eleganţa cu care accepţi ceea ce nu poţi schimba poate să stârnească numai admiraţie. Priveşte mereu cu optimism ceea ce ţi se întâmplă şi conştientizează că ultima greşeală facută este profesorul tău. Chiar şi dintr-o experienţă mai puţin plăcută, alege să nu faci o dramă. Detaşarea este o soluţie care te ajută să nu iei personal comportamentele oamenilor. Dacă realizezi că ai greşit într-adevăr cu ceva, îţi iei lecţia din acea experienţă şi eviţi să repeţi greşelile din trecut.

10. Fii conştient şi responsabil de comportamentul şi acţiunile tale

Personalităţile puternice îşi aleg cu grijă amintirile pe care le păstrează. Este recomandat să ne derulăm în minte experienţele pozitive trăite cu familia, persoana iubită sau performanţele de la locul de muncă, să ne reamintim acțiunile noastre încununate de succes şi plșcutele senzații avute. Amintirile plăcute sunt un râu nesecat de energie pozitivă pe care îl putem reaccesa oricând ne dorim o revitalizare a stării de spirit.

Autor: Anca Moraru, Psihoterapeut, Coach NLP şi PR

a.ancamoraru@gmail.com

Sursa: www.csid.ro