FemeiaCareIubesteMult4

Femeia povestilor dureroase si siropoase care nu a fost ocolita de dezamagire.

Tiparul femeii care ofera prea mult si primeste prea putin, care face orice pentru bunastarea relatiei ei si nu se impiedica de limite, gasind mereu strategii de reechilibrare a relatiei cu partenerul sau.

Dar ce mecanisme stau la baza acestor dezamagiri?

Ce putem afla despre disconfortul unui comportament vechi care cauzeaza deseori alegerea partenerilor nepotriviti?

Femeile care ”iubesc prea mult” nu iubesc mai mult decat femeile care iubesc sanatos

Psihologii spun ca primele experiente traite alaturi de cei ce ne-au crescut (parinti, bunici sau altcineva) ne pun bazele a ceea ce urmeaza sa devina normalitatea noastra si felul de a percepe lumea sau exteriorul (in jurul varstei de 7 – 9 ani).
Prin puterea exemplului, felul in care capatam deprinderile comportamentale va deveni mai tarziu mecanismul prin care rezulta discernamantul nostru. Altfel spus, felul nostru de a fi sau a nu fi. Astfel, inca de mici invatam ce este iubirea si cum trebuie sa ne comportam ca sa primim, intr-un fel sau altul, afectiunea pe care ne-o dorim.

Suntem obisnuiti sa ii obisnuim si pe ceilalti sa ne cunoasca la perfectie

Deseori dezvoltam anumite tipare comportamentale pe care nu le parasim, iar in acest articol ne referim la acele tipare care ne determina sa fim atrase de acelasi tip de partener. Una din caracteristicile femeilor este ca, de obicei, sunt atrase de barbati indisponibili, situatie care le face sa tot puna in scena acelasi rol de victima neapreciata.

Femeile care iubesc prea mult se pun pe locul doi, mereu locul intai fiind ocupat de interesele si bunastarea barbatului din viata lor, programul si prioritatile fiind mereu facute in jurul lui.

Femeile care iubesc prea mult se hranesc cu presupusele calitati ale barbatului care promite mult. Cateva semne ale presupuselor calitati devin baza relatiei lor, iar povestea urmeaza sa devina frumoasa cand imaginatia va deveni realitate. Va deveni realitate cu ajutorul lor, bineînteles. Pentru ca ele se implica astfel ca lucrurile sa se intample asa cum doresc.

Numai femeia care iubeste prea mult stie cate suporta si cate eforturi face pentru relatia lor iar el poate ca nu apreciaza suficient sau deloc. Nu ar aprecia el oare, mai mult o femeie care isi impune mereu punctele de vedere?

Femeia care iubeste prea mult isi asuma mare parte din vina pentru ceea ce nu merge in relatie. Indiferent ca este vorba, spre exemplu, de violenta de care are parte, ea isi va spune ca el are dreptate cand explica gestul lui prin motive precum reprosurile ei, gelozia ei, nemultumirile ei etc.

Femeia care iubeste prea mult poate fi recunoscuta si prin lipsa de incredere in ea insasi pe care o afiseaza si in interiorul relatiei. Prefera non actiunea, ameninta verbal cu despartirea, dar nu si prin fapte, arata complacerea in situatie sau lipsa de curaj. Acest gen de comportament admite de la sine ca prefera sa ramana in relatia in care e obisnuita, decat sa traverseze, poate din nou, o perioada de singuratate sau sa experimenteze o noua relatie la fel de problematica sau chiar mai rau.

Femeia care iubeste prea mult se detaseaza de realitatea prezentului agatandu-se de viitor

Femeia care iubeste prea mult isi traieste relatia in perspectiva; traieste relatia combinand realitatea cu imaginatia. Imaginatia este cea care o ajuta sa aiba o viziune a viitorului care candva poate se va implini. Ea isi spune ca va fi bine intr-un final, iar acesta e “combustibilul” care îi alimenteaza pasiunea si stoicismul cu care reuseste sa faca fata dezamagirii relatiei.

Femeia care iubeste prea mult gaseste scuze barbatului de fiecare data cand acesta greseste. El trebuie sa fie inteles pentru ca e un om care, ori a suferit, ori a avut o copilarie nefericita, ori e stresat, ori … si lista continua.

Femeia care iubeste prea mult considera ca intuieste bine potentialul barbatului pe care acesta il are. Drept dovada, ia ca reper pozitiv, care ar confirma potentialul, un mic gest frumos, desi rar, o mica incercare care parca se vede din cand in cand, precum eclipsa, in comportamentul lui.

Femeile care iubesc prea mult sunt niste eroine incapatanate a caror cauza nu se vrea a fi pierduta

Femeia care iubeste prea mult se identifica cu rolul salvatoarei. Ii este mereu la indemana sa fie atrasa de barbati pe care sa ii poata ajuta cu ceea ce ea stie deja si trebuie sa ii arate si barbatului care cu siguranta urmeaza sa fie din ce in ce mai flexibil, matur si deschis.

Femeia care iubeste prea mult e inzestrata cu multa rabdare pentru barbatul ei pana cand el va deveni ceea ce ea isi doreste de fapt.

Femeile care iubesc prea mult sunt adeptele credintei conform carora trebuie sa te lupti pentru a fi fericit. Ele sunt obisnuite sa faca lucrurile sa se intample, iar pentru asta exista foarte multe strategii pe care le experimenteaza.

Neconstientizand, femeile prinse intr-un scenariu de viata scris de mult, cad in capcana acestor tipare repetitive de comportament. De fapt, ele nu iubesc prea mult, ci sufera prea mult, ajungand deseori depresive fara sa inteleaga de ce gresesc punand totul pe tava.

Doar aducerea in constient a informatiilor descrise mai sus pot indeparta vechile tipare, iar din inlocuirea lor cu cele firesti vor rezulta: redobandirea stimei de sine, a increderii in propriile forte, a vitalitatii, alegeri responsabile pentru o viata normala si atragerea tiparului potrivit pentru o relatie sanatoasa.

Autor: Anca Moraru, Psihoterapeut, Coach NLP şi PR

Sursa: www.csid.ro

Related Images: