Nume: Moraru Aurelia
Data inregistrarii:12.02.2005
Data prelucrarii: 03.03.2005
Titlu: La Cetate
Tema centrala: Misiunea
Principalul Arhetip si Eul: Moarte-Renastere si Eul cu functia Eroului si a Itinerariului
Scrierea visului: Ma aflam langa o cetate, era varuita in alb si avea o scara exterioara. Eram cu sotul meu si un grup de profesionisti, barbati. Grupul de barbati s-a indreptat spre o cladire ce avea o dimensiune mai mica decat cetatea si se afla in imediata apropiere a acesteia;ei aveau o misiune. Eu am urcat scara exterioara si m-am indreptat spre una din camerele cetatii, in vis stiam exact unde sa merg si ce am de facut. Am intrat in camera, era liniste, ordine si curatenie si doream sa incep a face ceea ce-mi propusesem?,dar am constientizat ca nu ma pot desfasura din cauza a ceva ciudat ce se petrecea in camera alaturata, ceva ce ma afecta, lasandu-mi impresia unui fenomen ciudat si ascuns ce ma pandeste. Am decis sa merg sa vad ce se petrece si sa rezolv problema, daca se poate, pentru a sta si a lucra in tihna in camera mea. Am intrat in camera alaturata si am observat o tesatura gen panza de paianjean, dar nu eram sigura ca asta este sau altceva…in tesatura respectiva misunau diverse “creaturi”. M-am folosit de un instrument ce l-am gasit in acea camera si am incercat sa indepartez panza pentru a curati camera si a elucida totodata misterul ce parea sa-l ascunda. Atunci am trait o senzatie ciudata, exact ca intr-un SF cand este posibil ca din panza de paianjean sa iasa orice creatura in orice moment. Am stapanit pe cat posibil situatia si am luptat ca sa distrug atat panza cat si continutul ei din care s-a detasat o creatura ciudata, intunecata, tip reptila. Ea dorea sa se strecoare in hol pe sub usa si sa patrunda, poate si in camera mea. Dupa ce am facut curat in aceasta camera si mi-am recapatat linistea, m-am reinstalat in spatiul meu si intre timp a reaparut si grupul de barbati. In vis noi ne intelegeam telepatic si stiam ca ei rezolvasera primul caz asupra caruia trebuiau sa pastreze secretul si acum aveam impreuna de rezolvat un alt caz asupra caruia, de asemenea urma sa pastram secretul. Am mers pe culoar si am coborat pe scara interioara la parter, si ne-am indreptat spre un barbat acoperit cu o panza alba, intins pe un pat de spital. Urma ca echipa formata din mai multi profesionisti ce aveau specializari diferite sa-l studieze spre a elucida misterul starii sale si a intocmi un raport. Stiu doar ca era un caz special, eu imi aduceam aportul de psiholog, ceilalti(barbatii care purtau halate albe)aveau statutul clar de profesionisti si, impreuna alcatuiam o echipa inerdisciplinara. In vis era foarte importanta munca in echipa si in mod deosebit faptul ca eram cu adevarat profesionisti si respectam codul deontologic cu naturalete. De fiecare data, in misiunea noastra era vorba de o persoana decedata sau cel putin asta era impresia mea in vis. Stiam un singur lucru: ca ne facem munca cu competenta intocmind corect raportul in functie de concluziile desprinse in urma analizei fiecaruia dintre noi, pastram secretul, indeplineam misiunea propusa.
Senzaţii, sentimente si emotii in vis – Obiectivarea visului
cetate.jpgCuriozitate si bucurie de a explora cetatea, multumirea de a ajunge in camera linistita si ordonata pentru a lucra, nemultumirea de a nu putea sa lucrez din cauza zgomotelor ciudate din incaperea invecinata, teama de creaturi si de gandul ca poate nu le voi anihila, teama ca facand curat aici, una din ele poate fugi pe sub usa si s-ar putea strecura in camera mea, pacea castigata in urma anihilarii acelei creaturi si bucuria de a fi facut camera curata.
Senzaţii, sentimente , emoţii si situatii din afara visului: nu am avut experiente de acest gen si nici preocupari legate de SF; agreez in viata ideea de a vizita locuri istorice.
EXPLORAREA VISULUI – URMARIREA EULUI ONIRIC
Actiunile : am varsta actuala, merg cu grupul de barbati, ma desprind de ei, urc scarile, intru in camera mea, aud ceva ciudat alaturi, fac optiunea de a merge sa vad ce se petrece si decid sa rezolv, ma reantalnesc cu grupul, mergem la cel de-al doilea caz, imi fac partea mea de analiza a cazului, imi ating obiectivul propus in vis prin finalizarea misiunii.
Nonactiuni: nu merg cu grupul acolo unde ei au de rezolvat un alt caz si in care eu nu aveam competente, nu raman in camera mea sa-mi continui lucrul atunci cand ma deranjeaza ceva din camera vecina si care-mi da senzatia de pericol ascuns, nu refuz participarea la rezolvarea celui de-al doilea caz unde aveam competente clare, cu toate ca actiunea in sine imi trezea ceva teama, imi repugna. Nu refuz mai ales pentru ca era o problema de disciplina a muncii in echipa.
Enumera elementele opuse (contrastante) din vis – Obiectivare: cetatea inalta cu foarte multe camere, cladirea mai mica spre care s-au indreptat initial barbatii; camera mea luminoasa, linistita si curata, camera vecina intunecata, cu panza de paianjen si fenomene ciudate; primul caz l-a vazut si rezolvat doar grupul de barbati, cel de-al doilea- echipa; eu aveam ceva de facut in camera mea linistita de la etaj, in timp ce grupul de barbati au lucrat la cazul lor la parter; scara interioara si cea exterioara.
Enumera similaritatile din vis – Obiectivare : misiunea indeplinita de toti membrii echipei; pastrarea secretului; intocmirea corecta a raportlui; intelegerea telepatica; atat primul cat si cel de-al doilea caz sunt la parterul celor doua cladiri, consecventa in actiuni.
Enumera celelalte personaje ale visului si ce fac ele:sotul si ceilalti barbati care-si indeplinesc misiunea in tacere si cu profesionalism.
Simbol/imagine: cetatea, scarile, camera luminoasa si linistita, camera intunecata si cu manifestari ciudate, sala de spital ce semana cu o sala de chirurgie sau morga.
Functia. In cetate merg sa-mi indeplinesc misiunea si sa lucrez intr-o atmosfera placuta, dar nu pot continua pana ce nu aduc curatenia si in camera vecina, traiesc o teama in fata manifestarilor ascunse din panza de paianjean, dar eram hotarata sa constat despre ce este vorba si sa lupt cu creaturile ciudate ale tesaturii. Sala de spital imi evoca igiena si dotarea cu utilitatile corespunzatoare unui asemenea spatiu pentru a putea lucra in conditii optime ce faciliteaza performantele in activitate.Scara exterioara este pentru mine doar una din modalitatile de a intra in cetate, o traiesc in vis ca fiind drumul cel mai scurt spre a ajunge unde doream; dealtfel, am observat in vis in timp ce mergeam pe culoar si sacra interioara a cetatii , ea fiind calea spre sala chirurgicala unde era depus cel de-al doilea caz.
Cum il traiesti? Atunci cand imi indeplinesc misiunea am sentimentul lucrului bine facut, iar cand apar fenomene ciudate – am sentimentul de teama in fata misterului pe care-l percep in acest vis ca pe un pericol, dar nu ma tin departe, nu fug, ci interactionez cu acele ciudatenii pana am credinta ca am facut curat si nu ma mai paste pericolul.
Arhetipurile puse in actiune de Eul oniric sau cu care din ele se identifica?
Eul Oniric pune in actiune Arhetipul Moarte – Renastere(criza traita in camera intunecata- curatenia, culoarea alba a cladirii , a halatelor si a cearsafului ce acopera persoana, curatirea camerei);Arhetipul Itinerariului( calatoria alaturi de partenerul de viata, scrierea, intocmirea corecta a raportului) ; Arhetipul Adversitatii( intunericul,panza de paianjen, fenomenele si zgomotele ciudate -umbra); Arhetipul Eroului(anihilarea fortelor ascunse si periculoase); Arhetipul Masculin(barbatii ce pareau medici si actionau ca atare, chiar si Eul Oniric care face alegeri, ia decizii, actioneaza); Arhetipul Feminin(Eul Oniric ce se relationeaza in activitate cu grupul de barbati, modul de a se ingriji corect de persoana tintuita la pat); Sinele( barbatul mort intins pe pat care astepta o analiza justa si un raport corect; el a murit pentru a demonstra prin aceasta moartea Egoului, este un adevarat Maestru, a demonstrat, nu a predat, aduce integrarea partilor, unitate ).
Ca sinteza, care este aspectul, problema sau potentialul visului care are nevoie de vindecare si rezolvare, sau in cele din urma, transferat pe o noua pozitie?
Consider ca nevoie de vindecare si rezolvare avea aspectul din camera unde se petreceau fenomene stranii, a venit momentul in care se cere integrarea umbrei, a ceea ce am reprimat in viata reala; de asemenea, in realitate, vizionarea unui film SF cu creaturi si fenomene ciudate, m-ar ajuta sa inteleg substratul si intelepciunea filmului si sa nu mai am teama grabind astfel, procesul de integrare a umbrei; in general nu-mi placea si evitam sa vizionez filme SF cu personaje si fenomene ciudate, negative si daca uneori am facut-o, pot sa spun ca am avut o anumita tensiune, teama( mai demult). De asemenea, m-au impresionat aproape in aceeasi masura si persoanele decedate indiferent de gradul de rudenie, varsta sau prietenie si visul imi vorbeste si despre acest aspect al vietii aducandu-si aportul la vindecarea lui.
Sintetizaţi ceea ce poate face Eul oniric pentru a ajuta vindecarea visului si atingerea unui nou nivel de înţelegere a vieţii.
Cred ca acest vis a si facut-o :acceptarea si integrarea fenomenelor imprevizibile si nedorite din viata (integrarea umbrei); acceptarea mortii fizice si simbolice si integrarea lor in procesul vietii si al reinnoirii.
Ce principii de baza ale vietii sunt exprimate?
Nu-ti fie teama, interactioneaza cu ceea ce vine!
Este timpul sa accepti si sa integrezi atat ceea ceea ce-ti repugna cat si pierderile!
Care este aici, intrebarea cheie pentru visator?
Ce a dorit Sursa visului de la mine prin aceasta provocare?
Explorarea visului – Sarcinile visului: vindecarea de teama in fata evenimentelor negative neprevazute, acceptarea mortii, in general, ca facand si ea parte tot din viata. Nu pot “invia” decat invatand sa” mor” fata de ceea ce sunt acum!; integrarea experientelor respinse, reprimate.
Tipul visului: vis al problemelor Eului, amplificator, arhetipal si instructiv.

Psiholog dr. Aurelia Moraru

Related Images: