Intalnirea din 11-13 aprilie 2003 cu Strephon Kaplan Williams, expert international in explorarea stiintifica a viselor si un cercetator remarcabil al constiintei, fondatorul Institutului de Explorare a Viselor din SUA si al mai multor Centre de Explorare a Viselor din Europa, a marcat un inceput in explorarea fascinantului si controversatului aspect al vietii psihice – visul.
Initierea in metodologia de specializare in explorarea viselor ne-a imbogatit sub aspectul cunoasterii umane si al autocunoasterii.
Prin initierea in lucrul cu visele ne vom cunoaste mai bine pe noi insine, ne vom dezvolta noi abilitati de a actiona atat in vis cat si in viata cotidiana prin renuntarea la anumite atitudini si scheme comportamentale ce sunt incongruente cu realitatile vietii si internalizarea comportamentelor viabile in rezolvarea sarcinilor si provocarilor vietii. De asemenea vom renunta la barierele interioare prin deblocarea lor si vom crea astfel un drum spre libertatea noastra interioara. Fiind liberi, putem deveni mult mai creativi. Cu cat vom inainta in acest “camp al cunoasterii”, cu atat ne vom intregi campul constient prin incorporarea si extinderea abilitatilor eului pentru exprimarea dinamicilor din vis si viata.
Explorarea viselor reprezinta o modalitate in plus de a ne ajuta in comprehensiunea sensului vietii, a suferintei, a complexitatii conditiei umane. Imbinata si cu alte tehnici, ea ne conduce pas cu pas spre deschiderea noastra spre o alta dimensiune: spritualitatea, contibuind astfel la armonizarea personalitatii noastre.
Strephon Kaplan Williams ne-a ajutat sa intelegem ca doar lucrand cu propriile noastre vise, vom reusi sa ne dezvoltam propriile resuse si astfel la randul nostru vom reusi sa intelegem si sa ajutam persoanele aflate in dificultate sa-si depaseasca si sa-si integreze confictele adaptandu-se creativ prin dezvoltarea propriilor resurse, psihologul fiind doar un catalizator al cestor procese.
Cursul ne-a fost de mare folos intelegand o data in plus unicitatea fiintei umane de care trebuie sa tinem seama atunci cand intervenim psihoterapeutic. Expertul in explorarea viselor ne-a facut sa invatam o regula majora a acestui demers: sa ne ferim de propriile interpretari, dezvoltarea functiei intelepciunii interioare a fiecarei persoane reprezinta scopul acestei terapii. Ca psihologi, daca avem un insight asupra celuilalt, transformam aceasta intr-o intrebare. Lucrul cel mai important este sa il ajuti pe visator sa se interrelationeze cu arhetipul si sa nu te focalizezi asupra lui, accentul se pune pe sursa visului, pe ce se intampla, vindecarea vine din interiorul celuilalt. Interpretarile psihologului nu aduc folos, deoarece simbolurile nu sunt identice pentru toti oamenii, semnificatia difera de instructia si cultura fiecaruia. De aceea, in lucrul cu visele, vom insoti clientul pe drumul lui ajutandu-l sa-si obiectiveze visul, sa-si urmareasca eul oniric si eventual, sa faca o conexiune intre vis si realitate, intre atitudinile din vis ale eului oniric si atitudinile din viata reala.
Angajati in acest complex demers, explorarea viselor, va trebui ca noi, cursantii, sa invatam sa renuntam la eul personal egocentric in favoarea smereniei iluminate, a intelepciunii, sa devenim responsabili si onesti in aspectele aparute in vise si in viata si toate acestea pot deveni posibile cu conditia autoexplorarii materialului oniric. Doar trecand prin acest proces putem avea rezultate remarcabile ce ar putea sa ne dezvaluie intelegerea si directiile de urmat in aspectele “negre” ale vietii, asa cum ar fi: mania refulata in copilarie, potrivirea/nepotrivirea cu partenerul, experiente dureroase din viata de adult ce trebuie eliberate, necesitatea unor schimbari majore in viata, cum ar fi schimbarea intr-o relatie sau schimbarea locului de munca.
Efectele acestui travaliu le vom resimti prin constientizarea unei vitalitati crescute, o mai buna eficienta in contactul nemijlocit cu viata, astel, personalitatea noastra se va dezvolta intr-o directie pozitiva si realista, visul avand si un rol prospectiv.
In incursiunea viselor, am apeciat in mod deosebit la aceasta mare “calauza”, Strephon Kaplan Wiliams, blandetea, capacitatea empatica, gradarea cursului, stapanirea grupului si a proceselor de grup, maiestria profesionala. Personalitatea acestui mare OM, credem ca ne va jalona viata si de ce nu, poate chiar cariera profesionala.

Psiholog pr. drd. Aurelia Moraru

Related Images: