nicolae.jpgSe spune despre Sfantul Nicolae ca ar fi patronul spiritual in Rusia, Olanda, Grecia, Italia, Franta, Germania, etc, sau ca este prietenul si protectorul judecatorilor, hotilor, criminalilor, comerciantilor, saracilor, marinarilor, bucatarilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in mod deosebit, al copiilor mici.

De-a lungul timpului s-au spus multe povesti si au aparut diverse legende cu privire la viata si actiunile Sfantului Nicolae. Din toate aceste povesti, s-a ajuns la concluzia ca acest Sfant este considerat protectorul celor neputinciosi si neajutorati.

O binecunoscuta poveste este a celor trei surori, fiicele unui nobil sarac care, din cauza unei situatii financiare subrede, nu se puteau marita. Se spune despre Sfantul Nicolae, ca in momentul in care fata cea mare a ajuns la varsta maritisului, a lasat noaptea, in fata usii fetelor, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat cand a venit vremea ca fiica mijlocie sa se marite, iar cand a venit timpul ca fata cea mica sa devina mireasa, tatal fetelor a stat de paza sa vada cine lasa saculetii cu aur. Acesta l-a surprins pe Mos Nicolae cand s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, impachetat intr-o soseta pusa la uscat – de aici a aparut si obiceiul agatarii sosetelor in fata semineului.

Saculetii pe care Sfantul Nicolae i-a facut cadou au devenit, mai tarziu, simbolul acestuia – sub forma a trei bile de aur.

Din moşi-strămoşi, se spune că Moş Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei. El pune câte un cadou mic, dulciuri sau fructe, în ghetele sau în cizmele celor care au fost cuminţi. O dată cu darurile, în unele părţi ale ţării, Moşul aduce şi crenguţe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz). De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte începe din vechime. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. Conform tradiţiei, Moş Nicolae este un bătrân cu barbă albă, din care scutură primii fulgi de zăpadă, deoarece în această perioadă au loc primele ninsori. Rolul de ocrotitor al familiei îi conferă „Moşului” dreptul de a interveni în educaţia copiilor prin darurile pe care le împarte.

Odata cu trecerea vremii, Sfantul Nicolae a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti si populari sfinti, iar in cinstea acestuia au fost ridicate mii de biserici (cateva sute sunt in Anglia), iar chipul lui este cel mai pictat dintre sfinti, evident, dupa cel al Fecioarei Maria.

La noi, Mos Nicolae vine an de an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri atat copiilor cat si adultilor. In seara de 5 decembrie, toata lumea trebuie sa-si curete ghetele, sa le faca sa luceasca, si sa le aseze frumos in fata usii. Mos Nicolae are grija ca fiecare membru al familiei sa primeasca cate ceva (fructe sau dulciuri).

In unele parti, Mosul aduce copiilor obraznici crengute de brad, date cu un strat de bronz (de aici si asocierea batului cu Mos Nicolae), in scopul de a fi folosite in cumintirea celor care nu asculta de parinti.

Psiholog dr. Aurelia MORARU

Related Images: