NLP – Neuro Linguistic Programming sau programare neuro lingvistica. Desi aducerea initiala în limba romana a termenului NLP a fost PNL, termenul consacrat este NLP pentru a se evita orice confuzii.
In urma cu aproximativ 30 de ani, în California, se nastea una dintre cele mai mari realizari ale dezvoltarii umane, si anume Programarea Neuro Lingvistica (NLP). Richard Bandler si John Grinder sunt cei doi cercetatori ce au reusit sa descopere aceste extraordinare resurse ale succesului deplin pe multiple planuri, chiar in launtrul fiintei umane.
Ei au cautat si au descoperit o modalitate de reproducere a succesului uman, pornind de la identificarea si intelegerea mecanismelor si strategiilor pe care le aplicau performerii în orice domeniu.

Metodele NLP folosesc informatii din mai multe domenii, cum ar fi psihologia, cibernetica, stiinta comunicarii, lingvistica, antropologie, fiziologie, stiinte pe care cei doi cercetatori le-au imbinat pentru a forma un set de instrumente puternice pentru schimbare si dezvoltare personala.
NLP s-a dezvoltat ca o metodologie a succesului în comunicare si în dezvoltarea personala. Eficieta NLP depaseste în multe privinte sistemele de dezvoltare individuala clasice tocmai pentru ca paradigma este schimbata. Prin abordarea pragmatica, NLP este conceput ca un instrument pentru schimbare si nu ca o teorie a cauzelor care fac necesara schimbarea. In primul rand, ceea ce comporta interes este utilitatea metodelor (daca ele aduc un avantaj sau nu) si in al doilea rand explicarea cauzelor pentru care aceste metode sunt eficiente.
Astfel s-a remarcat faptul ca, performeri cu personalitati foarte diferite, obtineau rezultate de exceptie folosind mecanisme si strategii comportamentale de acelasi fel. Aceast fapt a marcat dezvoltarea NLP. Bandler si Grinder au sintetizat si apoi au prelucrat aceste strategii, eliminand elementele particulare si au obtinut modele de performanta specifice oamenilor de succes. A fost descoperita astfel, metoda de atingere a succesului uman in diferite domenii de activitate.