Vali Beloiu(redactor, revista online „Univers interior”): Ce întelegi prin vis ? Dar prin Visare ?
Aurelia Moraru: Visul reprezintă cel mai vechi limbaj al mintii, el este un limbaj vizual ce îsi face loc încet, încet, astfel încât ceea ce era ascuns cândva întelegerii noastre obisnuite, acum când dorim să-i descifrăm misterul, el ne relevă momente cruciale de viată din propriile noastre experiente. Multă vreme învăluit în mister si superstitie, de fapt, visul este un fenomen normal al vietii psihice. Apare pe fondul constiintei modificate si este considerat ca fiind mult mai complex decât somnul în timpul căruia se naste.

Vali Beloiu : cum analiza viselor poate vindeca?
Aurelia Moraru: Prin deprinderea modului de explorare a visului cu metode psihologice are loc lărgirea sferei constiintei prin spargerea stereotipurilor logice ce ne îngrădesc libertatea de manifestare.
Visele reprezintã o oportunitate de autocunoastere. Ele sunt expresia prin care sufletul caută să mentină integralitatea fiintei noastre pe calea evolutiei personale, eliberându-ne în acelasi timp de vechile atitudini care, tinându-ne prizonieri ai trecutului, nu ne mai sunt de nici un folos. Singurul limbaj pe care-l cunoaste sufletul sunt simbolurile.

Vali Beloiu: Cum transpunerea viselor in realitate poate vindeca ?
Aurelia Moraru: Înaintând pe drumul autocunoasterii înaintăm pe drumul evolutiei, visătorul va putea observa cu usurintă propria oglindă în visele sale, iar dacă ceea ce vede nu-i convine, numai el visatorul, va decide, când, unde si cum să se schimbe în vis si în viată. Integrarea noii cunoasteri aduce automat un mod de raportare diferit în atitudinea si comportamentul real.
Noile coduri transgresează în mod deliberat regulile obisnuite.

Vali Beloiu: Cum vezi vindecările miraculoase ( de exemplu vindecarea în vis) ?
Aurelia Moraru: Problemele care ne afectează în timpul zilei ies la iveală noaptea, în vis, din adâncul subconstientului. Acesta oferă solutii pe care noi nu le-am imaginat în stare de veghe. Sunt bine cunoscute exemplele unor mari personalităti din lumea stiintei sau artelor, care datorează succesul realizărilor de exceptie, „sfaturilor” pe care le-au primit în vis. Secventele din vis nu sunt aleatorii. Prima scenă este subiectul principal al conflictului, fiecare scenă generând o alta până la cea finală care aduce adesea solutia sau ne arată un drum, o cale de urmat pentru a găsi rezolvarea problemei respective. Este vorba de convingerile visătorului, de credintele sale din vis si viată:”Credinta ta te-a vindecat”, obisnuia să spună Iisus Hristos bolnavilor în vindecările sale. Subconstientul este depozitarul resurselor de care are nevoie OMUL si al unor mecanisme de vindecare total opuse constientului. Terapeutul prin relationarea caldă, respectuoasă, empatică, ascultă activ si intervine prin tehnici specifice psihologiei – considerată stiintă si artă, pentru a cataliza procesul întelegerii, restructurării si armonizării persoanei care-i solicită sprijinul.

Vali Beloiu: Cum vezi ca actioneaza terapiile , legat de subiect, vindecarea este sau apare într-o stare de hipnoza ?
Aurelia Moraru: Raportându-mă la activitaea terapeutică pe care o desfăsor, hipnoza ca stare de constiintă modificată aduce vindecarea pentru persoanele care au calitatea de a dezvolta o stare de relaxare, o transă, proces prin care adesea inconstientul devine constient prin insighturi, metaforă, simboluri.
În hipnoză, subiectul se deblochează si îsi poate găsi solutii la „ problema” lui, importantă este cooperarea cu terapeutul. Adesea după încheierea terapiei, oamenii păreau surprinsi că acum văd si stiu lucruri pe care înaintea terapiei nu reuseau să le constientizeze.
Uneori vindecarea vine atunci când aplic doar hipnoza, alteori vindecarea survine printr-o terapie eclectică (integrarea mai multor metode). Nu doar metoda si tehnica sunt importante, ci mai ales congruenta dintre personalitatea subiectului si metoda terapeutică.

Vali Beloiu: Ce este hipnoza în general ?
Aurelia Moraru: Starea hipnotică reprezintă un proces caracterizat printr-o intensă activitate psihică, cu caracter dinamic si evolutiv si care are la bază strânsa colaborare între terapeut si pacient si nu un fel de letargie psihică în care terapeutul implantează niste sugestii în psihicul pasiv al pacientului.
În ciuda aparentei lentori a sedintelor de hipnoză, procesele psihoterapeutice se desfăsoară foarte rapid, iar atentia terapeutului este atât de focalizată asupra pacientului încât terapeutul poate intra, la rândul său, în transă.

Vali Beloiu : Există subiecti buni pentru hipnoză si subiecti mai putin buni?
Aurelia Moraru: Din punctul de vedere al hipnozei ericksoniene nu există subiecti buni sau mai putin buni pentru hipnoză.
Terapeutii de orientare ericksoniană sunt de părere că a hipnotiza si a fi hipnotizat reprezintă activităti umane normale care tin de ciclurile diurne ale atentiei concentrate sau de o anumită formă de comunicare interpersonală.
Se poate spune că cel mai bun subiect pentru hipnoză este o persoană sănătoasă, inteligentă, echilibrată si cooperantă, în timp ce aceia care sunt subiecti „răi” pentru hipnoză sunt psihoticii, debilii mintal si copiii sub 4-5 ani, care nu sunt capabili de fixarea si concentrarea atentiei. Meggie (1998) spune că incapacitatea de a intra în hipnoză nu reprezintă un titlu de glorie.

Vali Beloiu: Cum vezi locurile miraculoase ?
Aurelia Moraru: Mi-as dori să pot merge într-o zi în unele din aceste locuri, nu pot să-mi exprim niste convingeri ferme atâta vreme cât nu am vizitat decăt mânăstirile. Acolo cand merg simt o stare de armonie si de pace, o stare de beatitudine pe care am avut-o încă de la 22 de ani când am simtit o chemare… si am mers la parintele Arsenie Papacioc de la Mânăstirea Techirghiol pe care îl consider un sfânt în viată.

Vali Beloiu: Exista hipnoza cu ochii deschisi ?
Aurelia Moraru: Da, nu există a nu influenta, nu există a nu comunica, astfel hipnoza este posibilă si cu ochii deschisi. Ca terapeutul ericksonian m-am format sub îndrumarea atentă a D-lui Profesor, Ion Dafinoiu si având un astfel de model, am învătat că un bun terapeut este o persoană competentă si atunci când lucrează în hipnoză face această activitate cu acordul subiectului după o prealabilă pregătire a acestuia folosind sugestii pozitive si respectând codul deontologic al psihologului terapeut/clinician.
O hipnoză cu ochii deschisi si care se declansează în mod spontan este si aceea în care cineva a fost îndrăgostit si nu-i asa că vă amititi cum este să trăiti această stare?
Soferul care conduce noaptea si este fascinat de dunga luminoasă a soselei, care îi produce o îngustare a câmpului constiintei ce se poate uneori solda cu accidente, este si el victima unei stări asemănătoare cu hipnoza. Aceste stări le denumim în limbaj comun cu ajutorul unor termeni ca: „a te lăsa furat”, „a fi pe altă lume” . Cei care trăiesc astfel de stări îsi orientează de fapt gândurile în interiorul lor.
Fenomene asemănătoare cu cel hipnotic se întâlnesc frecvent în viata cotidiană. Astfel, cineva poate fi atât de absorbit de lectura unui roman sau de vizionarea unui film la televizor, încât nu mai aude soneria de la usă sau poate fi atât de cufundat în gânduri încât nu mai sesizează ce-i spune interlocutorul cu care tocmai discută.

Vali Beloiu: Ce părere ai despre visarea cu ochii deschisi ?
Aurelia Moraru : Visarea cu ochii deschisi se numeste reverie, stare de detasare fată de realitate intermediară între gândirea în starea de veghe si vis( vezi Norbert Sillamy,Dictionar de psihologie, Larousse, 1996).
Fenomenele de reverie se apropie de hipnoză si, când, furati de propriile constructii imaginative, parcă ne transpunem în alte locuri si trăim alte stări decât cele legate de realitatea imediată sau cele de extaz religios pe care le trăiesc adevăratii credinciosi.

Vali Beloiu: Cum vezi terapiile miraculoase ?
Aurelia Moraru: În opinia mea terapiile miraculoase se manifestă atunci când, atăt terapeutul cât si subiectul(pacientul) au încredere unul în celălalt si în puterea de vindecare prin subconstientul si inconstientul lor, acolo unde sunt depozitate în stare de latenta resursele vindecative. Activând resursele, vindecarea devine un proces natural specific fiintei umane. Unii oameni obisnuiesc să spună că în inconstient si subconstient sălăsluieste întelepciunea infinită, Dumnezeu asa cum cred persoanele religioase, atman cum spun orientalii, sinele profund cum spun psihologii, sursa visurilor spun exploratorii în vis, principiul universal spun oamenii de stiintă, atâtea denumiri pentru o singură entitate. Însăsi viata este un miracol si totodată un mister nedescifrat pe de-a întregul, încă…si atâta vreme cât principiul divin vindecativ este în fiecare finntă umană, stă în puterea noastră să facem ca « scânteia divină » să se aprindă si să crească în intensitate.

Vali Beloiu : Există pacienti miraculosi ?
Aurelia Moraru: Da, există. Ei sunt miraculosi în măsura în care s-au motivat pentru vindecare, orice proces de vindecare aduce o lărgire a câmpului constiintei integrănd , convingeri/credinte noi, modalităti si strategii noi de raportare la sănătate, viată, relatii. Prin vindecare, adesea oamenii se ridică la alt nivel al întelegerii conditiei umane. Miracolul este in fiecare din noi, important este să-l căutăm: “Caută si vei găsi”… !

Vali Beloiu: Afecteaza stresul visele ? dar reciproca ?
Aurelia Moraru : Stresul afectează atât viata cât si visele, tema din viată apare simbolic si în vis, vindecănd visul, de fapt vindecăm viata deoarece prin terapia visului aducem o întelegere profundă, dobăndim o anumită întelepciune si o raportare strategică la viată, învătăm CUM să trecem de la reactii la solutii transferând întelepciunea visului si mesajul acestuia în viata cotidiană.

Vali Beloiu: Vorbeste-mi despre modul tau de lucru
Aurelia Moraru: M-am specializat în mai multe terapii, eu nu impun tehnica mea de lucru, ci caut sa cunosc OMUL. Mă raportez la el în functie de personalitaea sa, de credintele si valorile sale si îmi spun tot timpul că mult mai important este sa mă simtă cu el pe”drum”, să constientizeze suportul pe care i-l acord si când imi dau seama că se îndepărtează inconstient de la drumul său, de la scopul său, doar atunci intervin într-un mod firesc astfel încât să-i las libertatea de a face alegeri constientizând consecintele comportamentului său.

Vali Beloiu: Ce poti sa-mi spui despre rezultatele obtinute si experienta personală?
Aurelia Moraru : Rezultatele activitătii mele sunt pe măsura implicării mele în actul terapeutic, al respectului, întelegerii si iubirii neconditionate a semenilor. În calitatea pe care o am nu-mi place sa mă laud, as dori să cred că am deprins cât de cât smerenia…

Vali Beloiu: Cum actionează credinta în vindecare?
Aurelia Moraru : Credinta în vindecare joacă un rol central, atât credinta mea căt si a persoanelor care au ales ca eu să le ingrijesc sufletul. În opinia mea, ea înseamnă aproape totul, păcat ca nu este sau nu stiu eu să existe un aparat obiectiv de măsurare a ei. În măsura în care va referiti strict la credinta religioasă, atunci cand pacientii doresc să meargă spre un duhovnic ori au un conflict religios îi sustin în demersul lor de a merge spre credintă si a impărtăsi experienta lor cu o persoană competentă pe teme spirituale.

Vali Beloiu: Dar carisma terapeutului ce impact are asupra actului terapeutic?
Aurelia Moraru: Personalitatea, carisma, joacă un rol foarte important, este o variabilă importantă, încă nemăsurabilă în procesul vindecării, reechilibrării psihice; am convingerea că în procesul vindecării emerg spre pacienti anumite energii, chiar dacă ca si terapeut, nu le-am luat încă… în calcul.

Vali Beloiu: Dar energetica locului unde faci terapia, poti să-mi spui ceva în legătură cu aceasta?
Aurelia Moraru : Bună întrebare! Nu a măsurat nimeni câmpul energetic al locului meu de muncă, doi din colegii mei care au studiat parapsihologia atunci cand m-au vizitat la cabinet, mi-au spus ca simt un câmp benefic si că au o stare de libertate, plutire, hipnoză spontană.
Nu exclud faptul că poate au avut dreptate, dar stau si ma întreb, cine a fost mai inainte: câmpul benefic sau OMUL?

Vali Beloiu :Dar terapia, ce ar trebui sa contină în ea pentru a avea rezultate sau si mai mult, rezultate spectaculoase sau chiar miraculoase ?
Aurelia Moraru: În opinia mea, terapia este un melanj de stiinta, artă, întelegere, compasiune activă, iubirea aproapelui si colaborare cu alti specialisti din domenii conexe atunci când se impune aceasta. Echipa de lucru ramâne înca…un vis…un deziderat.
Căt despre rezultatele miraculoase…care s-ar putea manifesta într-o terapie anume, presupun că acolo e vorba de multa muncă, credintă, post, antrenament, smerenie totală, antrenarea capacitătilor psihomentale…si un CONTEXT specific, omul si contextul formează o UNITATE. Contextul si oamenii creează miracolele vindecării.

Related Images: