Expresii ca ” Minte sanatoasa in corp sanatos ” sau ” Cunoaste-te pe tine insuti! ” sunt atat de cunoscute si folosite in limbajul curent, incat de multe ori poate, riscam sa pierdem semnificatia lor, adevarul profund pe care il releva. Totusi este limpede ca numai cunoscandu-ne pe noi: cine suntem, ce suntem, care sunt nevoile si dorintele noastre, putem sa ne exprimam mai bine in fata celorlalti si sa avem o relatie buna cu ei.
Astfel, psihoterapia ne ajuta:
– sa ne cunoastem mai bine pe noi insine, sa avem o stare de echilibru si confort psihologic.
– sa dispunem de o serie de mecanisme de aparare eficiente care sa ne faca mai puternici, rezistenti in momente dificile din viata.
– sa ne exprimam mai bine si in folosul nostru dorintele si nevoile noastre; ne ajuta sa ne gestionam mai bine emotiile, sentimentele traite.
– sa avem relatii bune, armonioase cu ceilalti.
– dispar sau diminueaza simptomele pe care o persoana le poate avea la inceputul terapiei: anxietate, depresie, simptome somatice, etc.
– nu in ultimul rand, o persoana care a facut o psihoterapie devine mult mai responsabila in actiunile sale, stiind astfel ca printr-un anumit comportament il poate rani pe celalalt si isi poate face rau singur. Astfel, inainte de a demara o actiune se gandeste atat la consecintele sale pozitive dar si la eventule consecinte negative. O persoana responsabila, cu un sistem valoric bine definit si care isi cunoaste propria identitate are sanse mai mari sa fie in armonie cu sine si cu ceilalti.

Related Images: