Motto: Comunicarea inseamna putere. Cei care ii stapanesc modul de utilizare pot schimba modul in care percep lumea si modul in care sunt ei insisi perceputi de lume (Anthoni Robbins)

nlp.png

Programarea neurolingvistica (NLP) are ca scop completarea informatiilor macroscopice despre comportamentul uman si despre experienta accesibila tuturor prin mijlocirea organelor de simt, cu informatiile microscopice neobservabile, ale neurofiziologiei comportamentului si experientei, sub forma unui model cibernetic util (Robert Dilts, 2007). Autorul mentionat considera ca o astfel de completare este esentiala, daca dorim sa intelegem ori sa utilizam proprietatile ce guverneaza procesele umane complexe ale invatarii, memoriei, comunicarii, alegerii, motivatiei si modul in care acestea influenteaza mediile social si ecologic ale oamenilor.

Programarea neurolingvistica a fost fundamentata de modelatorii comportamentali John Grinder si Richard Bandler cu scopul de a analiza si explora modelele ce guverneaza astfel de procese complexe ale comportamentului uman. Premisa de baza a NLP este ca exista o redundanta intre modelele macroscopice observabile ale comportamentului uman (de exemplu fenomene lingvistice si paralingvistice, miscarile ochilor, pozitia mainilor si a corpului si alte tipuri de distinctii si performante) si modelele activitatii neuronale ce guverneaza aceste comportamente.

NLP reprezinta un sistem coerent de metode si tehnici prin utilizarea carora fiinta umana poate accede la crearea unui model al excelentei. Aceasta tehnologie are ca impact schimbarea gandurilor, a sentimentelor ce le acompaniaza si a actiunilor umane producand restructurari profunde ale personaliatii. Este considerata stiinta prin care omul alege sa devina stapanul propriei minti alegand calea maturizarii spre fixarea  si atingerea scopurilor. In acelasi timp, NLP este considerata si arta de a comunica inavatand nu doar CE comunici ci mai ales CUM comunici, comunicarea eficienta fiind conditia formarii relatiilor interumane armonioase. De asemenea NLP este noua tehnologie care invita la incursiunea in propriul univers interior pentru autocunoasterea si optimizarea conditiei umane avand chiar virtuti terapeutice prin explorarea starii de constiinta si eliberarea potentialului maxim de dezvoltare.

Istoria NLP este legata de povestea unui parteneriat neobisnuit prin care doua personalitati americane au reusit sa dezvolte “un nou limbaj al schimbarii” intr-o lume in perpetua schimbare. Este vorba despre Richard Bandler si John Grinder.

Richard Bandler  la inceputul anilor ’70 era student la matematica la Universitatea din California, in Santa Cruz. Initial isi axase pasiunea pe studiul informaticii, dar la inspiratia unui prieten de familie care cunostea terapeuti inovatori ai acelei perioade, a decis sa studieze si psihologia. Studiind cu atentie binecunoscutii terapeuti, Richard a descoperit ca imitandu-le modelul comportamental, obtinea rezultate pozitive asemanatoare acestora. Abordarea de pionierat in NLP avea sa aiba ca fundament tocmai aceasta descoperire si este cunoscuta sub numele de  Modelarea Excelentei Umane.

John Grinder, profesor de lingvistica cu o capacitate deosebita de invatare rapida a limbilor straine,  de insusire a accentelor si de asimilare a comportamentelor culturale, manifesta si el un interes deosebit pentru psihologie, acela de a descoperi gramatica ascunsa a gandirii si actiunii umane, obiectiv in deplina concordanta cu obiectivele fundamentale ale lingvisticii.

Similaritatile descoperite in domeniul cercetarii umane au facut ca cele doua personalitati sa-si combine capacitatile informatice si lingvistice cu talentul in copierea comportamentului nonverbal devenind cofondatori NLP cautand constant si asiduu esenta schimbarii.

Fritz  Perls, specialist in Terapie Gestalt, Virginia Satir, fondator al Terapiei de Familie, Gregory Bateson, filosof si specialist in teoria sistemelor au fost studiati de cei doi cercetatori care erau interesati de esenta schimbarii la cei mai renumiti maestri ai schimbarii. Reputatia lor a fost in plina crestere si tocmai aceasta le-a permis sa aiba acces si la Dr. Milton H. Erickson, deseori numit “vindecatorul ranit”, doctor in medicina, fondatorul Societatii Americane de Hipnoza Clinica, personalitate de prim rang in utilizarea hipnozei.

 Accesul la cateva dintre cele mai bune exemple ale excelentei umane din lume printre care si legendarul dr. Erickson,  au avut ca efect imbinarea fericita dintre  aptitudinile psihoterapeutice ale marilor maestri si cele de modelare ale lui Bandler si Grinder, combinatie ce s-a constituit in fundamentul unor noi tehnici terapeutice.

Contributii in dezvoltarea NLP au adus si:  Leslie Cameron- Bandler, Judith De- Lozier, Robert Dilts, David Gordon.

Anthony Robbins, John Bradshaw au contribuit la popularizarea NLP si anumite elemente ale acestei noi tehnologii a comunicarii si schimbarii au patruns in domeniile comunicarii, vanzarii, invatamantului, clinicii. Daca astazi vorbim despre cit de vizuali suntem, modelarea excelentei, accesarea unei stari de constiinta, construirea unui raport, a unei relatii ori ancorarea intr-o stare resursa, inseamna ca utilizam conceptele NLP.

 

Semnificatia NLP in lumea tehnologiei. Cele trei “umbrele”: Neuro, Lingvitica si Programare

Neuro: modul in care ne utilizam mintea, trupurile si simturile pentru a gandi si a da semnificatie experientelor noastre.

Lingvistica: : felul in care utilizam limbajul pentru descrierea experientelor noastre si pentru a facilita schimbarea, limbajul reprezinta una din modalitatile la idemana de influentare a comportamentului uman.

Programare: prin “modeling”are loc un proces de decodificare si invatare a talentului exceptional din altii si din noi reproducandu-l prin realizarea intregului potential uman (Sue Knight, 2004). Programarea este modalitatea de a ajunge la resursele ascunse ale inconştientului pentru a realiza adevăratul potenţial. Prin modeling se învaţă reunirea abilităţilor pentru a reliefa şi codifica talentul excepţional, modelingul este o stare de curiozitate şi de altruism. El înseamnă mai degrabă « cum » şi mai puţin « de ce ». Modelingul este un interes pentru proces, dincolo de conţinut, el reprezintă calea spre înţelepciune si împlinirea personală reală respectând aptitudinile unice pe care le avem. Învăţăm să lucrăm cu resursele noastre interioare şi ne maturizăm continuu.

 

Presupunerile NLP

Bandler si Grinder, cofondatorii NLP au plecat de la principiile fundamentale din centrul Programarii Neuro-Lingvistice si au invatat cum sa reorganizeze experienta interioara intr-un mod elegant si eficient.

Fiind un nou mod de a aborda creierul si comportamentul uman, NLP porneste de la presupuneri noi in studiul Modelului Excelentei Umane considerandu-le adevarate. Aceste Presupuneri sau principii confera fiintei umane o mai mare libertate de alegere, mai multe oportunitati, dezvoltarea si adoptarea unei atituduni mentale pozitive.

·        Harta nu este teritoriul

·        Experienta are o structura

·        Dac cineva poate face un lucru, oricine poate sa invete sa-l faca.

·        Mintea si corpul reprezinta parti ale aceluiasi sistem

·        Oamenii deja detin toate resursele necesare de care au nevoie

·        Nu putem sa NU comunicam

·        Sensul comunicarii sta in raspunsul pe care il primesti

·        In spatele oricarui comportament se afla o o intentie pozitiva

·        Oamenii iau intotdeauna cea mai buna decizie disponibila

·        Daca ceea ce faci nu functioneaza, incearca altceva.

Descoperirea resurselor interioare,  ordonarea si combinarea acestora, exersarea pana ce devin deprinderi automate, iata ce inseamna talentul in NLP atunci cand  dorim sa excelem in ceea ce ne place sa devenim si performam. Cheia? Identificarea esentei abilitatilor.

Stapanirea NLP implica invatarea si aprofundarea cunostintelor legate de utilizarea Metamodelului, cunoasterea metaprogramelor, o buna gestionarea a tehnicilor si paternurilor pentru schimbare, utilizarea modelului Milton. Motivatia si pasiunea pentru  studiu si extinderea constiintei, perseverarea, o atitudine speciala care sa reflecte valorile si convingerile care i-au sprijinit si ghidat pe RichardBandler si John Grinder, creativitatea personala, curiozitatea, exploraea, implicarea, actiunea, sunt alte calitati ale practicianului NLP care conduc spre stiinta si arta utilizarii mintii dobandind capacitatea gestionarii propriilor stari si comportamente.

Modelul NLP este caracterizat de calitati sistemice, cibernetice, holistice, fenomenul minte-corp (lingvistica-neurologie) este implicat in intregime.

 

Bibliografie

Dr. Michael Hall, Spiritul programarii neurolingvistice, Ed. Curtea Veche, Buc, 2007

Robert B. Dilts, Bazele programarii neurolingvistice, Ed. Excalibur, Buc, 2007

Robert B. Dilts, Schimbarea sistemului de crezuri prin programarea neurolingvistica, Ed. Excalibur, Buc, 2007

Sue Knight, Tehnicile programarii neurolingvistice, Ed. Curtea Veche, Buc, 2004.

 

 

Psiholog dr. Aurelia Moraru

 

Related Images: