„ Închide ochiul trupului ca să vezi mai întâi tabloul cu ochii mintii. Apoi, fă să ajungă la lumina zilei ceea ce ai văzut în beznă”,  Albert Beguin

Am fost incitata de faptul ca visul are un limbaj propriu, imaginea si m-am intrebat:
1.In ce masura imaginile si actiunile din vis au legatura cu perceptiile si actiunile din viata?
2.Procesarea informatiilor din timpul visului ar putea sa-i releve visatorului anumite aspecte legate de viata si activitatea sa intr-un mod criptic pentru cei mai multi dintre visatori?
3.Dar pentru cei care sunt curiosi in a descifra emotiile din spatele imaginilor prin care visul se manifesta si comunica un anumit mesaj, oare acestia au in viitor o alta intelegere, intelepciune?

I. Introducere
Visul reprezintă cel mai vechi limbaj al mintii, el este un limbaj vizual ce îsi face loc încet, încet, astfel încât ceea ce era ascuns candva întelegerii noastre obisnuite, acum când dorim să-i descifram misterul, el ne relevă momente cruciale de viată din propriile noastre experienţe. Pentru aceasta este necesar ca visătorii să parcurgă drumul dinspre inconstient spre constiintă integrând întelesul ascuns al imaginilor din vis care au înregistrat emotiile şi evenimentele semnificative din viatţa cotidiană. Prin deprinderea modului de explorare a visului cu metode psihologice are loc lărgirea sferei constiinţei prin spargerea stereotipurilor logice ce ne îngrădesc libertatea de manifestare.
Visele reprezintă o oportunitate de autocunoştere. Ele sunt expresia prin care sufletul caută să mentină integralitatea fiintei noastre pe calea evolutiei personale, eliberându-ne în acelaşi timp de vechile atitudini care, tinându-ne prizonieri ai trecutului, nu ne mai sunt de nici un folos. Singurul limbaj pe care-l cunoaşte sufletul sunt simbolurile.

II.Clasificarea viselor:
1 – Vise simbolice
2 – Vise compensatorii
3 – Vise legate de starea de sănătate
4 – Vise legate de găsirea soluţiilor unor probleme
5 – Vise telepatice
6 – Vise premonitorii
7 – Vise lucide
8 – Coşmaruri

1- VISELE SIMBOLICE
Personajele care apar în vis sunt adesea proiecţii ale dorinţelor care sălăşluiesc în noi şi care reprezintă psihismul nostru, lumea trăirilor noastre interioare (credinţele, atitudinile, temerile, etc.)
Aceste personaje pot fi oameni necunoscuti sau pot fi persoane reale din anturajul nostru.
Când în vis apar personaje cunoscute, care fac parte din cercul de relaţii prezente în viaţa noastră, acestea au o semnificatie foarte particulară.
Astfel, în funcţie de subiectul visului, calităţile sau defectele pe care noi le atribuim celor care compun sfera relaţiilor noastre concrete (rude, prieteni, cunoscuţi, etc.) sunt de fapt trăsături de caracter care ne aparţin nouă înşine.
Se produce astfel o proiecţie asupra altora a propriilor noastre trăiri pe care nu le conştientizăm în viaţa de zi cu zi, sau nu vrem să ni le recunoaştem.
Diferitele personaje care ne populează visele nu sunt altceva decât simboluri care exprimă realităţi deja existente în lumea psihismului nostru.
Cu toţii găzduim în fiinţa noastră un „copil speriat „, un „părinte exigent „, un ” profesor critic „, etc., o lungă listă de roluri pe care le jucăm de-a lungul vietii.
Aceste roluri sunt proiectate în vis şi interpretate de personaje simbolice cu scopul de a ne arăta nouă înşine diversele aspecte ale fiinţei noastre care trebuiesc avute în vedere pentru a fi analizate şi ameliorate.
Fiecare personaj din vis devine astfel un simbol al unei stări de spirit, al unei credinţe sau tendinţe.
Subconştientul nostru regizează în fiecare noapte o piesă care are scopul de a ne introduce în atmosfera populată de rolurile noastre din viată şi de a ne revela propria existenţă cu conflictele şi problematicile ei.
Este vorba, în final, de rolurile pe care noi le jucăm în viaţă, dar care, în vis, sunt interpretate şi atribuite celor care pentru noi au o semnificaţie particulară.
Actorii din vis sunt purtătorii simbolici ai mesajului pe care subconştientul caută să ni-l transmită pentru a ne revela pe noi, nouă înşine.

2 – VISELE COMPENSATORII
Visele de compensaţie sunt vise care „ne permit” să comitem acte pe care nu îndrăznim să le facem în stare de veghe, sau pur şi simplu nu avem posibilitatea de a le realiza. Sunt vise de defulare, de multe ori cu tentă sexuală.

3 – VISE LEGATE DE STAREA DE SĂNĂTATE
Din astfel de vise putem afla ce stări emoţionale stau la baza indispoziţiilor noastre. Puterea minţii este atât de mare încât atunci când nutrim gânduri negative (mânie, invidie, răzbunare, gelozie, supărare, îngrijorare, frică, etc) acestea influentează corpul în mod subtil, generând atitudini negative care afectează deci planul fizic.Visele din această categorie au rolul de a ne pune în gardă, de a ne alerta sau avertiza asupra pericolului de dereglare a armoniei interioare care poate pune în cauză buna funcţionare a organismului, deci sănătatea noastră.De asemenea, putem primi informaţii, în vis, despre o indispoziţie fiziologică sau chiar îmbolnăvirea unui organ. Este bine ca, analizând mesajul visului, să luăm măsuri urgente pentru corijarea atitudinii noastre mentale în vederea prezervării sau, după caz, ameliorării stării de sănătate.

4 – VISE CARE VIZEAZĂ REZOLVAREA PROBLEMELOR
Problemele care ne afectează în timpul zilei ies la ivealã noaptea, în vis, din adâncul subconstientului. Acesta oferă soluţii pe care noi nu le-am imaginat în stare de veghe. Sunt bine cunoscute exemplele unor mari personalităţi din lumea ştiinţei sau artelor, care datorează succesul realizărilor de exceptie, „sfaturilor” pe care le-au primit în vis. Secvenţele din vis nu sunt aleatorii. Prima scenă este subiectul principal al conflictului, fiecare scenă generând o alta până la cea finală care aduce adesea soluţia sau ne arată un drum, o cale de urmat pentru a găsi rezolvarea problemei respective.

5 – VISE TELEPATICE
În visele telepatice acţiunea care se derulează poate fi o punere în scenă a unei situaţii reale, care se petrece efectiv în chiar momentul în care are loc visul.
Poate fi vorba despre un eveniment care se petrece la mare distanţă (poate chiar pe cealaltă parte a globului) sau în viaţa unei alte persoane.
Este o perceptie pe care o avem în astral despre o acţiune care se desfăsoară în lumea fizică. Se mai poate ca percepţia pe care o avem să nu se refere la un fapt, o acţiune concretă ci la trăirile (frici, bucurii, etc.) unei alte persoane care ni se transmit în mod telepatic. E bine să interpretăm acest gen de vise din ambele puncte de vedere.

6 – VISE PREMONITORII
Acestea reprezintă informaţii sau întâmplări care se petrec în vis înainte ca ele să se manifeste în realitate în lumea exterioară. De multe ori aceste vise exprimă doar tendinţa pe care ar urma-o evenimentele vieţii reale dacă ele ar urma cursul lor din viaţa curentă. Subconstientul nostru captează evenimente, fapte, vibraţii, tendinţe şi le interpretează fără să poată interveni conştientul nostru.
Visul aduce toate acestea la suprafaţã.De reţinut ca pe un factor extrem de important : noi putem influenţa în mod conştient cursul evenimentelor dar dacă NU o facem, atunci „premoniţia” se realizează. Această schimbare a cursului evenimentelor presupune o atitudine de transformare interioară, de motivaţie şi acţiune. Idealurile, valorile, scopurile, ţtelul nostru în viată sunt subiectele favorite ale viselor din aceastã categorie. Ele ne arată valorile noastre reale, cele care ne fac cu adevãrat fericiţi, care ne aduc cu adevărat armonie şi echilibru lăuntric.
Dacãă în realitate ducem o viaţă pe care în adâncul nostru o respingem, visele ne vor arăta acest lucru, invitându-ne să luăm măsurile necesare pentru a fi în armonie cu adevărata noastră fiintă. Ele ne vor arăta distanţa dintre aspiraţii şi posibilităţi.

7 – VISE LUCIDE
Acestea reprezintă o categorie foarte specială de vise. Sunt vise în care Ştim că visăm şi putem să schimbăm prin voinţã cursul visului.Astfel în loc să asistăm ca spectatori ai propriului nostru film din vis, devenim regizorii acestuia.Acest tip de vise ne relevă capacităţile corpului nostru astral. Astfel, în acest tip de vise putem călători oriunde, depăsi limitele materiei şi folosi voinţa pentru a actiona fără limitări. În lumea astrală întâlnim exact aceeaşi situaţie ca în lumea realităţii fizice. Acolo există, de asemenea, grade diferite de dezvoltare, de trăire spirituală şi putem întâlni nivele mai înalte sau mai joase de evolutie. Putem realiza contacte cu alte suflete şi schimba mesaje, aşa cum o facem în lumea „reală” fizică.

8 – COŞMARURI
Coşmarurile care se repetă reprezintă ultima soluţie pe care o are subconştientul de a ne arăta că ceva ce nu reusşm să întrezărim în noi înşine trebuie revelat si înţeles.În acest caz acţiunea este mult mai importantă decât trăirile şi emoţiile asociate acesteia.

III.Visele si psihanaliza
Conform teoriei lui Freud, visul ar fi o realizare deghizatã, mascată a unei dorinţe refulate, reprimate.
El are un conţinut manifest, constituit din datele explicite aparţinând visătorului (imagini, sentimente, idei, impresii, pe care visătorul şi le aminteste la trezire) şi conţinutul latent, ansamblul de informaţii inconştiente care sunt la originea visului şi la care nu avem acces decât ca rezultat al interpretãrii psihanalitice a visului. De fapt este acelaşi conţinut care se exprimă de manieră diferită.

Interpretarea psihanalitică a visului ar consta tocmai în restituirea dorinţei refulate.
Ceea ce Freud numeste cenzură este un fel de instantă superioară care are privilegiul de a permite conştiinţei accesul la anumite tendinţe ale subiectului în cauză.
Anumite vise însă, par a nu se supune modelului propus de Freud.

Astfel este cazul viselor angoasante, a coşmarurilor, pe care el le tratează ca pe tulburări mentale precum fobia sau nevroza, considerând că emoţia resimţită poate să nu fie în raport cu contextul intrinsec al elementelor onirice.

Visul apare ca un fel de rebus, un cumul de semne codificate şi nu ca o înşiruire de imagini independente. Trama onirică, cantitatea impresionantă de asociaţii care apar în imaginile prezente în vis, este subordonată câtorva idei fundamentale, gânduri de bază.
Visul este o formã de gândire distinctă de cea din starea de veghe constientă, care are rolul de a sustrage cenzurii elementele visate.
El este considerat un fel de substitut al unei scene infantile modificate prin transfer şi actualizate în prezent. Este vorba despre o regresie care îmbracă mai multe forme şi expresii, de la pasajul de la o instanţă psihică spre o alta, la „retrăirea” unei satisfacţii din trecut si până la exprimarea unei „expresivităţi primitive”.
Două procese intră în joc (de care am mai amintit deja): procesul primar care este legat de funcţionarea inconştientului ce tinde spre menţinerea şi afirmarea „identităţii de percepţie” şi procesul secundar caracteristic conştientului care tinde spre „identitatea de gândire”.

Studierea si interpretarea viselor, în scop profilactic, de către psihanaliză este un procedeu „revolţionar” pe care Freud îl introduce în ştiinţa psihicului uman – psihologia.
Într-un fel psihanaliza se aseamănă cu metoda populară de tălmăcire a viselor (metoda descifrării) prin aceea că face o analiză a visului element cu element şi în final se oferă un sens general.
Dar, în timp ce metoda populară propune o cheie de simboluri mai mult sau mai puţin arbitrară, psihanaliza utilizează simbolurile individuale ( deseori evidenţiate prin metoda asociaţiilor libere de idei) care sunt deci specifice pentru un individ anume.

Ulterior Jung va completa această analiză introducând noţiunea de arhetip.
Criteriile pentru a clasifica un vis sunt multiple. Aici am utilizat doar câteva din acestea.
Clasificarea de mai jos nu se doreşte exhaustivă, mai degrabă orientativă, conţinând doar cateva tipuri principale:
Visuri ale copilariei: visurile din perioada prezentă pot reflecta o dinamică din copilarie care necesită rezolvare. Visurile pe care vi le amintiţi din perioada de inceput a copilariei evidentiază întotdeauna matricea mitică, a carei punere în scenă este mereu reluată în timpul vieţii unei persoane.

Visuri ale problemelor Eului: visurile aduc adesea in faţa Eului oniric sau al Eului în stare de veghe probleme de atitudine, sentimente şi comportament care necesită schimbări.

Visuri ale relaţiilor: unele visuri evidenţiază în mod exact dinamica unei relaţii apropiate şi chiar ceea ce avem de facut.

Visuri ale „umbrei”: visuri ce ne ajută să ne desprindem de acea parte a noastră cunoscută sub numele de „persona” (masca socială), înfăţişându-ne ca adoptând comportamentul „umbrei” (partea ascunsădin noi).

Visuri amplificatoare: visurile pot exagera anumite situaţii sau atitudini de viaţă pentru a le scoate clar în evidenţă în faţa celui care visează.

Visuri anticipative: visurile ne pot pune în alertă cu privire la principalele evenimente exterioare care se pot produce in viitor.

Visuri arhetipale: sursa visurilor îi poate arăta celui care visează care dintre energiile sale arhetipale sunt cele mai active sau care sunt mai accentuate într-o anumită situaţie de viaţă, astfel încât acestea să treacă în conştient şi sa poată fi folosite.

Visuri atestatoare sau complementare: atunci cand am facut o opţiune eficientă sau importantă in viaţa vom avea adesea un vis care confirmă această acţiune.

Visuri compensatoare: în orice problemă poate aparea un punct de vedere diferit sau contrar punctului de vedere predominant al Eului.

Visurile copiilor: copiii işi pot explora visurile asemenea persoanelor adulte dacă se apelează la procese intuitive, de tipul artei sau povestitului.

Visuri coşmar: visurile in care apar elementele potrivnice cu care se confrunta Eul oniric se pot transforma in coşmaruri dacă Eul în stare de veghe se blochează datorită spaimei şi trezeste Eul oniric înainte de a se fi produs rezolvarea situaţiei onirice în cauză.

Visuri de explorare: în visuri, la nivelul imaginilor şi sentimentelor, ne putem întalni cu lucruri imposibile în viaţa exterioară.

Visuri de natura sexuală: în vis, relaţia sexuală poate reflecta modelul arhetipal care se afla la baza vieţii sexuale exterioare sau poate reprezenta experienţa reunirii într-un tot unitar cu o alta parte din noi.

Visuri de perspectivă: visuri ce ne pot arăta potenţialele unor noi orientări şi direcţii de viaţă sau ne pot releva problema pe care trebuie să o rezolvam.

Visuri de veghe: uneori situaţiile interioare pot deveni atât de intense şi necesită atât de acut o rezolvare încât ele erup în viaţa exterioară, creeând scene încărcate de simbolism în legătură cu opţiunile persoanei respective în viaţa exterioară.

Visuri instructive: anumite visuri instruiesc Eul în stare de veghe prin plasarea Eului oniric în situaţii dificile care sunt abordate într-o nouă manieră, astfel incât să poată fi rezolvate; în acest mod persoana în cauză este ajutată să câştige o noua experienţă de viaţă.

Visuri intuitive: uneori visurile relevă informaţii despre persoane şi situaţii din afara astfel încât să putem acţiona conştient pentru a rezolva o situaţie.

Visuri lucide: visurile în care Eul în stare de veghe şi Eul oniric se confundă, producând starea de recunoaştere conştientă că visăm; ele se nasc adesea datorită faptului că funcţia Eului preia funcţia generatoare de imagini de la Sursa visurilor.

Visuri nerezolvate: visurile nerezolvate sunt visuri care prezinta problemele intr-o situatie statica sau de conflict, fara a propune o rezolvare.

Visuri problema: visurile pot aduce in fata noastra probleme interne sau exterioare, astfel incat prin explorare sa le putem rezolva.

Visuri psihice: in visurile psihice percepem intuitiv situatii pe care altfel nu le-am putea cunoaste.

Visuri revelatoare: uneori visurile ne descopera noi posibilitati de actiune sau intelegere.

Visuri spirituale: visurile spirituale ne ofera o perspectiva importanta a relatiei Eului cu energiile sursei.

Visuri sublime: un vis sublim este visul care contine o problema majora de viata, impreuna cu o posibila rezolvare si o noua abordare sesizabila la nivel sentimental.
prima conditie pentru a ne aminti visurile este sa fim motivati pozitiv.

Related Images: