Sfantul Valentin versus Dragobete

sarut.jpg
Sf. Valentin (Ziua Indragostitilor) dateaza din timpul Imperiului Roman, cand era o sarbatoare in cinstea Iunonei, sotia lui Jupiter.
In data de 15 februarie incepeau Lupercaliile.
In data de 14 februarie, numele fetelor erau scrise pe biletele, fiecare baiat tragea un biletel si astfel baiatul si fata al carei numele il trasese constituiau o pereche pe perioada Lupercaliilor.

Sfantul Valentin a trait in secolul al doilea si a fost un preot in zilele imparatului Claudiu al II-lea. Biserica era persecutata si Roma era implicata in multe campanii militare sangeroase.

Claudiu a interzis toate casatoriile si logodnele in Roma si a dat o lege care interzicea casatoria intre tineri. Aceasta se baza pe ipoteza ca soldatii necasatoriti se luptau mai bine decat cei casatoriti pentru ca nu aveau pe nimeni care sa ii astepte acasa.
Sf. Valentin a fost unul dintre cei care i-a ajutat pe tineri sa se casatoreasca in secret in ciuda legii.
Valentin a fost in cele din urma prins, incarcerat si torturat pentru ca a incalcat comanda imparatului.

Legenda Sfantului Valentin
Exista multe legende legate de actiunile lui Valentin in inchisoare.
Una din aceste legende descrie cum, Asterius, unul din judecatorii lui Valentin, avea o fiica oarba. Se spune ca Valentin s-a rugat alaturi de ea, astfel ea a fost vindecata. Ca rezultat, Aterius a trecut la crestinism.
In 269 e.n. Valentin a fost condamnat la moarte.
Legenda spune ca ultimele sale cuvinte au fost scrise catre fiica lui Asterius si erau semnate cu „al tau Valentin” si de aici vine si semnatura din majoritatea felicitarilor de Ziua Indragostitilor „valentinul tau”.
In 496 e.n. Papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfantului Valentin.
Treptat, 14 februarie a devenit ziua in care se facea schimbul de mesaje de dragoste, iar Valentin a devenit sfantul patron al indragostitilor. Ziua era sarbatorita prin trimiterea de cadouri cu mesaje de dragoste.

Traditii de Sf. Valentin
In primele secole ale erei noastre, numele fetelor erau scrise pe biletele, fiecare baiat tragea un biletel si astfel baiatul si fata al carei numele il trasese constituiau o pereche pe perioada Lupercaliilor(sarbatoare religioasa romana, care avea loc pe 15 februarie, in cinstea lui Pan, zeul pastorilor si al tarinilor).
Astazi, manifestarile ce au loc de Sfantul Valentin sunt: concertele in aer liber sau in sali de spectacole, petrecerile din discoteci si cadourile speciale achizitionate din magazine.
Modul de multe ori exagerat de serbare a Sfantului Valentin a iscat controverse atat printre romanii suparati de amploarea pe care a luat-o aceasta „sarbatoare de import”, cat si printre catolicii pastratori ai traditiilor din alte tari.
Putem afirma ca tema iubirii prezinta o valoare culturala incontestabila, dovedita de numarul impresionant de opere care au abordat acest subiect, ea este si va ramane o tema fundamentala a literaturii, psihologiei, sociologiei, religiei apartinand deopotriva trecutului, prezentului si viitorului.
“Iubirea misca soarele si celelalte stele”, dupa cum afirma Dante, inca de acum miliarde de ani, de la povestea lui Adam si Eva, fiind probabil unul din primele sentimente ce au patruns in sufletul oamenilor deoarece avem nevoie de dragoste caci ”viata fara duiosie si fara iubire nu e decat un mecanism uscat, scartaietor si sfasietor”(Victor Hugo).

Consideram ca fiecare persoana in parte poate sa aleaga cand, cum, unde si cu cine sa petreaca ,,Ziua Indragostitilor”.
Iubeste ca sa fii iubit!

Adina si Anca Moraru

Related Images: