Numele: Z
Varsta: 32 ani
Profesie: Contabila
Stare civila: Casatorita, un baiat
Studii: Medii

Sedinta I

fobie-psiho.jpgAnamneza: a lucrat inca de la incheierea studiilor pe functia de contabila si a fost bine cotata in profesia sa. A intrerupt serviciul pentru cresterea copilului, acum baiatul e la scoala elementara si pacienta se gandeste sa-si reia serviciul, dar nu poate din cauza fobiei sociale, sustine aceasta. Sotul lucreaza in constructii, este sef de echipa si este bine remunerat. Face naveta dintr-un oras mai mic in Municipiul Constanta zilnic. Ei locuiesc intr-un apartament confortabil impreuna cu parintii pacientei. Mama o ajuta foarte mult la intretinerea gospodariei, dar ii face si reprosuri pentru faptul ca se trateaza de multa vreme(5ani) si nu-si gaseste remediul. Mama pacientei crede ca fiica sa isi cauta scuze si ca nu e bolnava cu adevarat, ci o bolnava inchipuita. Pacienta nu iese din casa singura, nu a fost nici la scoala la sedinta cu parintii pentru baiatul ei, elev in clasa I. Desi mama o ajuta foarte mult, aceasta este in varsta si ingrijeste in acelasi timp si pe sotul ei care este bolnav si imobilizat la pat. Pacienta mai are o sora care este casatorita in acelasi oras ca si ea, se inteleg bine amandoua. Uneori sora ei vine si o ia din casa pentru a se plimba.
Pacienta sustine ca i se face rau pe strada, in piata sau in magazine. De aceea nu iese singura. A fost si la medici si la vrajitoare, dar nu si-a rezolvat starile de fobie sociala.
Trimiterea la psiholog a fost facuta de medicul de familie.
Scala de anxietate Hemilton a indicat tendinte accentuate de anxietate.
Obiectivul: recastigarea increderii in ea prin diminuarea anxietatii.
Sedinta II:
Verificarea scopului: I-am pus intrebarea daca doreste intr-adevar sa-si recastige increderea?. Raspunsul a fost afirmativ, dar simte ca inca ceva o opreste. Am intrebat-o ce va pierde atunci cand va redobandi incredera? A fost foarte surprinsa, dar dupa o vreme mi-a raspuns ca va pierde ajutorul celorlalti. Apoi, am intrebat-o ce va castiga? Reflectand, mi-a raspuns ca va castiga autonomia, increderea in ea insasi.
Am lucrat pe integrarea partilor aflate in conflict: partea care dorea vindecarea si cea care se opunea.
Sedinta III :
Testarea sugestibilitatii prin catalepsia pleoapelor; pacienta a raspuns pozitiv sugestiei de relaxare. Am efectuat apoi relaxarea si hipnoza prin metoda clasica prin care i-am indus sugestii de intarire a Eului.
Sedinta IV:
Am adancit hipnoza, apoi am mers pe imagerie creand un scenariu “Magazinul” ce se plia pe dificultatile pacientei.
Sedinta V:
S-a desfasurat in contextul social asistand-o la cumparaturi alaturi de o persoana apropiata ei.
Sedinta VI:
I-am trasat ca sarcina sa efectueze singura cumparaturile, persoana apropiata ei sa stea la o oarecrea distanta. Pacienta s-a descurcat, chiar daca a avut o anumita anixetate.
Sedinta VII: Iesirea in oras cu cineva care sa-i fie aproape pentru a efectua o plimbare si a face cumparaturi de la Magazinul central.
Sedinta VIII:
Repetarea aceleiasi activitati pentru intarirea comportamentului si castigarea increderii in sine.
SedintaIX:
Iesirea in oras cu un membru al familiei care sa stea in umbra sa si sa intervina doar daca pacienta ii solicita sprijinul
SedintaX:
Cumparaturi de la Magazinul Central, dar persoana sa stea in umbra.
Sedinta XI:
Iesirea in oras singura si notarea anxietatii pe o scala de la 1 la 10. Pacienta a marturisit ca anxietatea s-a sitauat la 3, dar a reusit sa o constientizeze si gestioneze usor.
Sedinta XII:
Continuarea intaririi comportamentului anterior si mersul de asemenea la scoala pentru a participa la sedinta cu parintii.
Pacienta s-a decis sa mearga si la scoala la sedinta cu parintii si a fost foarte mandra de rezultatele ei si de modul in care fiul sau invata.

Psihoterapeut, dr.Aurelia Moraru

Related Images: