Psihoterapia fibromialgiei. Alessia, studiu de caz (II)
Autor Psiholog dr. Aurelia Moraru
Anamneza
Şedinţa I
Pacienta a venit la cabinet fiind orientată de medicul stomatolog, a urmat tratamentul prescris pentru durerile intense de maxilare, în special pe partea stângă şi nu s-a echilibrat încă. Trăieşte o stare de disconfort general, este agitată, tristă şi confuză în ceea ce priveşte starea ei de sănătate şi cauzele suferinţei sale. A suferit în urma disfuncţiilor în relaţia cu fostul prieten, de care s-a despărţit având conflicte atât cu el, dar mai ales cu mama lui deoarece se logodiseră în secret pentru a fi o surpriză, numai că pentru mama acestuia, surpriza a fost neplăcută şi nu a iertat-o ulterior pe pacientă. Disfuncţiile relaţionale s-au repercutat atât în sfera sănătăţii cât şi în carieră. A avut un stres intens cauzat şi de disfuncţii în cadrul familiei, dar şi de o infecţie virală, de care s-a vindecat foarte greu. A lucrat şi s-a bucurat de succes, dar din cauza disconfortului dat de tulburare, a întrerupt activitatea şi momentan nu mai lucrează, îşi ajută familia la firmă atunci când nu are dureri. Acuză dureri în tot corpul, senzaţii dureroase, de arsură, cefalee, insomnii, nod în gât, căderea părului, este agresivă verbal. A consultat medicul neurolog, care a diagnosticat-o cu fibromialgie, a urmat tratamentul prescris, însă starea sa de sănătate tot nu se ameliorează şi nu mai ştie ce să facă din cauza durerilor, care sunt insuportabile. A avut la nivelul gâtului o umflătură, chistul de tireoglos, care s-a retras înainte de a se opera aşa cum fusese programată. Îşi aminteşte că a crescut într-o familie în care s-a bucurat de tot confortul afectiv şi instrumental unde a avut o relaţie deosebită cu ambii părinţi, în special cu tata despre care îmi spune că este un om deosebit de bun şi generos. Pacienta are 28 ani, are studii superioare şi nu este căsătorită. Trăieşte un conflict interior, în timp ce o parte îi spune că relaţia cu prietenul s-a încheiat, o altă parte îi spune că ar dori să-i fie doar suport, să o asculte şi să o înţeleagă măcar acum, când suferă enorm aşteptând să-i spună o vorbă bună, s-o încurajeze, dar el nu dă nici-un semn cu toate că pacienta i-a telefonat şi i-a explicat întregul calvar prin care trece. Oare chiar aşa de egoişti sunt oamenii, se întreabă pacienta? A fost o vreme plecată în străinătate şi medicul psihiatru i-a prescris un medicament pentru a se linişti, dar nu s-a vindecat şi de ceva vreme l-a întrerupt urmând indicaţia medicului neurolog român. Medicul de familie i-a prescris medicamente naturiste, dar nu se simte bine nici în urma administrării acestora.. Durerile de dinţi sunt puternice, şi-a extras două măsele de minte, care o chinuiau, îsă durerile nu încetează. Momentan are o lucrare stomatologică pentru contracararea bruxismului.
Am efectuat examenul psihologic. Instrumentele folosite: Interviul structurat, Chestionarul ST1, Testul Frieman, Chestionarul Freiburg, Interviul “Drumul”, Testul Rorschach , Testul Arborelui , Testul Familiei şi Testul Draw a Person. Acestea au evidenţiat tendinţe depresive patologice, tendinţe schizoide accentuate, tendinţe accentuate instabilitate psihică, uşoare tendinţe agresive, masculinitate accentuată, familie disfuncţională, uşoară nematurizare emoţională .
Am stabilit o relaţie empatică cu pacienta şi am purtat o discuţie prin care i-am sugerat că tulburarea sa ar putea fi de natură psihosomatică şi atât psihoterapia cât şi consultarea medicului psihiatru pentru a confirma sau infirma diagnosticul de depresie, pot s-o ajute pentru a se reechilibra. A fost uimită să constate că tulburarea sa ar putea fi psihosomatică, dar faţa i se mai luminase deoarece se lega de anumite speranţe. Nu am negat diagnosticul medicului neurolog, am continuat să-i explic faptul că întreaga echipă care s-a constituit poate s-o ajute să se refacă mult mai repede şi că fiecare din noi ne ocupăm doar de o faţetă a personalităţii. Tandemul medic somatician, medic stomatolog, psiholog clinician, psihoterapeut, reprezintă ecuaţia terapeutică a soluţionării tulburării psihosomatice pentru calitatea vieţii sale. Şi pentru că testele au evidenţiat o problematică anume despre care nu-mi vorbise, am întrebat pacienta dacă a omis să-mi spună ceva anume din anumite motive şi mi-a răspuns afirmativ, dar nu era pregătită în prima şedinţă să vorbească despre o anumită problemă. Reflectând la întrebarea mea, pacienta mi-a spus că are un secret pe care nu l-a împărtăşit nimănui deoarece nu s-a gândit că ar avea vreo legătură directă cu boala sa. Am rugat-o să împărtăşească secretul acesta nu doar mie, ci şi medicului stomatolog cât şi medicului psihiatru unde am îndrumat-o să meargă la următoarea consultaţie. A menţionat doar că e ceva în legătură cu tata, care nu e acasă…şi că ea nu are linişte până ce nu se va reîntoarce în familie.
Şedinţa II
Între timp a fost la ambii medici şi le-a descris evenimentul pe care îl ţinuse secret, era vorba de tata, care era în detenţie de patru ani. Acum se simţea puţin mai liniştită şi pentru că reuşise să împărtăşească durerea sa era mai detensionată, se mai eliberase.
Factorii psihosociali implicaţi în suferinţă :
· Pierderea suferită în prietenie şi dragoste,
· Stresul dat de detenţia tatălui,
· Alterarea echilibrului psihosomatic,
· Întreruperea activităţii profesionale,
· Dezorganizarea familiei în urma unui incident soldat cu detenţia părintelui,
· Blamul social.
Supoziţiile construirii soluţiilor:
· Există soluţii,
· Există mai mult de o soluţie,
· Soluţiile sunt construibile,
· Noi ( psihologul şi clientul ) construim soluţia,
Noi construim/ inventăm soluţii mai degrabă decât le descoperim.
Lista de obiective
· Modificarea pozitivă a imaginii despre propria persoană, întărirea eului
· Diminuarea în intensitate a senzaţiilor de a avea “nodul în gât”
· Diminuarea stării de iritabilitate, agresivitate
· Neutralizarea anxietăţii şi tristeţii legate de tulburarea psihică şi maturizarea afectivă
· Diminuarea fricii de singurătate, construirea unei alte relaţii de prietenie
· Apariţia interesului pentru activitate, redobândirea eficienţei personale şi profesionale
· Socializare, relaxare
T: M-am gândit la o resemnificare a simptomului “de nod în gât”, şi i-am spus pacientei: “o, dar ai avut mai multe momente grele şi te-ai simţit singură şi frustrată şi corpul tău, care are o mare înţelepciune a ales pentru tine să te ajute cu ce a avut el la îndemână atunci, nodul în gât, pentru că nu-i aşa, ţi-a fost greu să digeri atâtea frustrări, dureri, frici, care neexprimate ţi s-au oprit la acest nivel? Şi când te gândeşti că intenţia pozitivă a simptomului a fost să-ţi vorbească metaforic despre frustrările tale pentru ca tu să găseşti undeva în profunzimea sinelui tău profund mesajul ascuns…Ce poţi spune acum când ai auzit toate acestea şi acum, poţi înţelege că simptomul a avut o intenţie pozitivă, păstrarea echilibrului psihic”?
Pacienta a părut destul de uimită, dar şi curioasă în acelaşi timp şi m-a întrebat dacă am mai întâlnit cazuri asemănătoare. I-am răspuns afirmativ şi atunci, eu i-am spus că am lucrat în douăsprezece şedinţe cu un băiat , “dar …stau şi mă întreb, oare de câte şedinţe ai avea nevoie tu pentru procesul tău de reechilibrare”? Pacienta mi-a zâmbit confuz şi mi-a răspuns că nu poate şti exact, dar că va veni la psihoterapie…poate în douăsprezece şedinţe, poate chiar mai mult.
Am introdus pacienta în tehnica hipnozei, apoi am efectuat testul pendulului şi pacienta a răspuns pozitiv. Se ştie că pendulul lui Chevreul are şi calitatea de a întări încrederea persoanei pe lângă testare sugestibilităţii.
Şedinţa III
Pacienta mi-a relatat că se simte mai bine, că e mai liniştită şi doarme bine. De asemenea se întâlnise cu tata şi erau speranţe să revină în familie prin luna octombrie (psihoterapia se desfăşura în luna iunie).
I-am indus o relaxare în care am condus-o la „locul secret”. Când a revenit la starea de veghe, pacienta mi-a relatat că s-a simţit foarte bine, şi-a regăsit locul secret, în adolescenţă când a sărbătorit un eveniment şi a fost foarte fericită în familie alături de toţi membrii, dar mai ales a fost fericită în relaxare ca şi în viaţă atunci când tata i-a oferit un cadou deosebit şi au stat de vorbă împărtăşind bucuria la acea vârstă, glumind , făcând haz, pentru că aşa era tata, crea o atmosferă deosebită în jurul său.
Şedinţa IV
I-am indus starea de transă şi am efectuat „Călătoria la o stâncă”, pacienta având aptitudini deosebite pentru tehnica hipnozei. La stâncă a îngropat în seif durerea de cap, imaginea tatălui cu cătuşele, suferinţa, sperietura, frica, programele negative legate de boală, disfuncţiile din relaţiile avute cu mama prietenului care nu a agreat-o niciodată, disfuncţiile relaţionale cu mama ei, simptomele de arsuri, nevralgie pe partea stângă, grijile legate de tata, negativismul, chistul de tireoglos, fibromialgia şi în special, remarca făcută de medic, aceea că fibromialgia nu se vindecă, stresul cu mătuşa sa care e partener în firma familiei, modul de a vedea partea goală a paharului. Atunci când a revenit din transă mi-a povestit că a depus acolo toate durerile sale şi că are un sentiment plăcut de pace interioară.
Şedinţa V
I-am indus starea de hipnoză şi în transă am conectat-o la „Puterea sa interioară”, partea constituentă încă din prima zi de naştere, acea parte care a ajutat-o mereu să meargă mai departe spre scopurile sale depăşind obstacolele vieţii.
I-am dat temă pentru acasă:să reflecteze şi la ea, mai ales la ea, aducând iubirea şi respectul de sine urmând să plece într-o staţiune pentru aş reface bateriile.
Şedinţa VI
Atunci când a revenit la următoarea şedinţă era liniştită, mai avea dureri, dar suportabile şi mi-a raportat că tata fusese acasă într-o vizită şi sunt şanse tot mai mari să revină în familie. De asemenea, a primit o invitaţie pentru concediu şi mi-a mărturisit că ar fi fericită să poată merge cu un băiat pe care îl apreciază şi îl place foarte mult.
I-am indus starea de transă şi i-am spus povestea „Stejarul” în vederea regenerării resurselor.
Imaginează-ţi că urci pe o potecă de munte în ritmul tău pas după pas – stare pe care o simţi, simţi cum rămâi în contact cu propriul corp. Simţi cum fiecare parte funcţionează pas cu pas într-o unitate desăvârşită. Te opreşti la umbra unui stejar, cel mai falnic pe care l-ai văzut…şi te odihneşti. Desluşeşti în taina povestea stejarului şi nu ştii dacă auzi sau e o iluzie:
“Iată-mă spune stejarul, în ramurile mele şi-au făcut cuib şi cântec atâtea păsări şi în locul în care mă aflu văd întreaga pădure şi mă bucur de felul cum trăiesc. Ştiu că peste puţin timp frunzele vor începe să cadă una câte una, păsările îşi vor lua zborul , vântul rece va rupe multe crengi şi pe perioada iernii ramurile mele vor fi îngheţate, voi fi troienit de zăpezi şi voi fi nevoit să fac faţă vântului rece. Oricât de grea ar fi iarna, un singur gând îmi dă putere şi speranţă. De peste 100 de ani de când trăiesc, de fiecare dată, după iarnă a urmat primăvara, niciodată nu s-a întâmplat altfel. În locul unei crengi rupte apare una nouă, noi muguri. Fiecare primăvară mă face mai puternic şi deşi nu ştiu sigur când va veni primăvara, ştiu sigur că va veni. Acest gând îmi dă puterea de a rezista vântului, îngheţului, zăpezii. Speranţa primăverii, speranţa vieţii…şi aşa va fi cum a fost de o veşnicie de ani”.
Şi nu ştii dacă această poveste a fost iluzie sau ai auzit-o aievea, însă plecând pe sub frunzele stejarului, o parte din tine a învăţat un lucru preţios şi fiecare lucru te face mai puternic şi aşa va fi…
Continuă acum să vezi cât de mult poţi adânci starea de echilibru şi repaus şi uitându-te în urma poţi descoperi că ai învăţat lucruri importante din situaţii absolut banale. Putem pierde orice din ceea ce se arată în exteriorul nostru: lucruri, bani, fiinţe dragi, dar nimic din ceea ce se află în interiorul nostru. Nimeni nu ne poate lua amintirile, învăţările, experienţa, sentimentele, speranţele, totul există în noi dintotdeauna. Caută în tine şi vei găsi…
Sunt atâtea lucruri pe care le ştii, dar nu ştii că le ştii. Când vei şti că nu ştii ce ştii, vei şti. Foarte bine …Cel mai important lucru acum e ceea ce ai învăţat tu despre tine în această transă şi mai puţin important este ce ţi-am spus eu…
Mai târziu când vei deschide ochii, vei putea trezi aceleaşi senzaţii ca atunci când te-ai trezit din somn. Imaginile se risipesc când te trezeşti şi nu ştiu daca mintea ta conştientă îşi va aminti…Pentru a-ţi aminti, mai întâi trebuie să uiţi…şi mă întreb cât de uşor ţi-ar fi să uiţi ceea ce ţi-am spus eu acum 7’, 5’ , 2’ ,sau ce ţi-ai spus tu acum 4’…Şi chiar dacă îţi vei aminti poţi păstra ceea ce ţi-e de folos….
5, 4, 3, 2, 1…poţi deschide ochii, te întinzi, te mişti.
Şedinţa VII
Pacienta era foarte fericită că totul a început să meargă bine, tata s-a reîntors acasă, mult mai repede decât au crezut ei, iar ea a aranjat totul cu un prieten vechi pentru a petrece o vacanţă în străinătate. Acum era în toiul pregătirilor, îşi făcea cumpărături pentru că de patru ani nu o mai interesa aşa de mult vestimentaţia. I-am sugerat să îmbrace fuste şi rochii deoarece a venit la cabinet doar sport îmbrăcată şi a fost de acord să diversifice ţinuta şi să reînveţe să fie feminină. Mi-a povestit că în toţi aceşti ani (patru), cât „tata a fost plecat”, ea fost bărbatul în casă deoarece nici rudele şi nici prietenii n-au mai fost lângă ea şi mama ei. A fost atât de fericită când s-a reîntors tata acasă, dar nu a avut pe cine să sune, decât o singură prietenă şi pe mine.
I-am indus hipnoza şi am lucrat în transă pe aniversarea unui eveniment din viitor în care problema pacientei nu va mai exista. Am folosit Linia timpului imaginând următorul scenariu: Gândeşte-te la o situaţie viitoare importantă şi observă direcţia unde este trecutul, prezentul şi viitorul sub forma unei linii drepte, curbe, sinusoidală…este vorba de un eveniment în care ţi-ai dori o atitudine puternică, pozitivă; este un context în care tu aştepţi un eveniment forte important şi te poţi vedea complet mulţumită de ceea ce vezi, faci, trăieşti…te imaginezi atrasă spre rezultatele visate, eşti ca într-un film plin de viaţă, incitant, colorat…si te poţi observa pe tine implicată pas după pas în rezolvarea unor lucruri…te surprinzi observându-ţi încrederea, hotărârea, forţa, concentrarea…”
Pacienta a ales în transă o situaţie viitoare în care şi-a dorit să aibă o atitudine mentală pozitivă puternică. S-a vizualizat pe sine implicându-se în rezolvarea propriilor obiective, învăţând procesul, motivându-se spre rezultatele concrete dorite, simţind satisfacţie pentru fiecare pas făcut. A vizualizat o linie continuă, a lăsat în urmă temerile, s-a detaşat, iar în viitor a vizualizat aniversarea zilei de naştere, participanţii, petrecerea, s-a văzut pe sine plină de încredere, dansând cu partenerul, comunicând cu prietenii, cu familia, făcând haz, glumind. Era fericită să poată avea alături ambii părinţi, pe tata, în mod special redescoperind încrederea, respectul de sine şi de celălalt resimţind o stare plăcută de iubire.
Pacienta a plecat în vacanţă în străinătate, dar psihoterapia continuă.
Efectele psihoterapiei:
Pacienta a răspuns pozitiv hipnozei şi s-a liniştit,
Diminuarea intensităţii simptomelor,
Recăpătarea speranţei, a încrederii în sine şi în procesul de vindecare,
Trăirea sentimentului de reunificare, de unitate,
Creşterea interesului pentru îngrijire, estetică, feminitate,
Redeşteptarea interesului pentru activitate, prietenie, socializare, relaxare,
Reevaluarea programului de viaţă.
Comenteaza