Ora de sex

Tu vrei să adormi epuizată în bra­ţele lui, iar el preferă să-şi elibereze pasiunea în zori. Află de ce sincro­nizarea sexuală nu e aşa simplă

Ai chef de sex dimineaţa imediat după ce te tre­zeşti sau eşti o fire nocturnă… chiar şi în pat? Dispoziţia pentru actul sexual nu e dictată nu­mai de creier, ci e reglată şi de factori biologici. Prin urmare, are propriul ritm şi urmează cicluri anuale, lunare sau zilnice. Deci sexul are propriul ceas biologic, ceea ce explică de ce uneori apetitul tău e mai ridicat, iar alteori nu.

Erotism sezonier

Specialiştii au ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte sexualitatea din timpul anului ne asemănăm mult cu animalele: iarna (perioada de hibernare) se înregistrează nivelul cel mai scăzut al activităţii sexuale, iar cotele ridicate sunt atinse primăvara şi vara. Pentru femei pri­măvara e perioada cea mai erotică, deoarece creşte nivelul hormonilor care măresc pofta de sex, iar pentru bărbaţi toamna e sezonul cu cantităţi crescute de testosteron. Totuşi, în ca­zul ambelor sexe, poftele erotice ating cote maxime vara, mai ales pentru locuitorii din zonele cu climă temperată. Temperaturile ridicate determină secreţia de endorfine, care creează bunadispoziţie şi cresc libidoul. Vara ne îmbră­căm mai sumar, deci excitanţii optici cresc.

Testosteronul de dimineaţă

Mulţi oameni au chef de sex mai ales atunci când se trezesc. Bărbaţii în special, deoarece nivelul testosteronului e cu 30% mai ridicat la 7-8 dimineaţa, în plus, dispoziţia lor sexuală poate fi corelată cu erecţia matinală, care asigură o mai bună performanţă. Desigur, atunci când ne trezim, creierul e încă în starea de somn, eliberat de gândurile negative care scad libidoul. Seara, de multe ori pofta de sex e diminuată de oboseală şi de stres. Femeile, totuşi, nu par să prefere sexul matinal. Dacă îţi place mai mult să faci dragoste seara, specialiştii sus­ţin că ora cea mai bună este 22.00-22.30, deoa­rece sexul pe timp de noapte, mai ales când este însoţit de orgasm, asigură un somn liniştit.

Alege după-amiezile

Ora ideală pentru sex e între 5 şi 7 după-amiaza, atunci când am digerat complet masa de prânz şi suntem plini de energie. De asemenea, nive­lul de serotonină, hormonul bunei dispoziţii, este mai crescut spre seară, ceea ce măreşte cheful de sex. Natura, prin urmare, dă un imbold libidoului după-amiaza. În schimb, orele 1-2 sunt cele mai nepotrivite pentru sex, deoarece fie te pregăteşti să mănânci, deci îţi e foame şi nu ai energie, fie ai mâncat deja şi ai stomacul plin, ceea ce provoacă somnolenţă.

Perioada de fertilitate

Comportamentul sexual al femeilor este influ­enţat de factori ce ţin de ovulaţie. Explicaţia ştiinţifică? Odată cu eliberarea ovulului cresc nivelurile de estrogen şi progesteron, hormoni care măresc dorinţa erotică. Femeile se află atunci în perioada cea mai fertilă a ciclului menstrual, ceea ce înseamnă că mecanismele biologice lucrează pentru a asigura fertilizarea. Desigur, în zilele fertile, prin secreţia mare de feromoni care se eliberează prin piele, femeile atrag şi mai mult sexul opus.

Factorul genetic

Specialiştii spun că genele pe care le-ai moştenit îţi influenţează personalitatea, relaţiile interumane şi chiar sexualitatea. Dacă unul din părinţii tăi a avut un libido mare sau dimpotrivă, sunt şanse ca şi tu să îl ai la fel. Cu toţii suntem produsul generaţiilor precedente, iar atitudinea părinţilor în privinţa sexului o influenţează şi pe a noastră. În cazul în care ai primit o educaţie strictă şi ţi s-a spus că sexul este un subiect tabu, potrivit doar pentru procreare, e clar că o să ai un bioritm sexual diferit faţă de persoanele ai căror părinţi discutau deschis despre sex. Din fericire, există şi cei care-şi încurajează copiii să nu meargă la petreceri fără prezervativ în buzunar. Prin urmare, ţine cont şi de aceste informaţii data viitoare când cauţi soluţii pentru a aduce schimbări în viata ta sexuală.

Unul vrea, celălalt nu

În timp ce bioritmul femeilor urmează un ciclu lunar, bărbaţii sunt zilnic dispuşi pentru sex! Acest lucru înseamnă că femeile au zilele lor, iar bărbaţii, orele lor. Mai exact, nivelul de testosteron la bărbaţi atinge nivelul maxim de trei ori pe zi: la 8 dimineaţa, la 4 după-amiaza şi la 10 seara. Astfel se explică de ce partenerul tău are chef de sex mai des decât tine. Însă nu este o regulă. Sincronizarea sexuală este dificilă nu din cauza bioritmurilor celor doi parteneri, ci deoarece ei trec prin anumite situaţii care le influenţează dispoziţia sexuală. O perioadă foarte stresantă poate fi naşterea unui copil, o boală sau o criză în relaţie şi atunci unul dintre parteneri are chef mai scăzut. Desincronizarea trădează şi o problemă mai gravă a cuplului, independent de bioritmurile celor doi.

Ascultă-ţi ceasul biologic şi profită de clipa, ora sau de anotimpul potrivite pentru a te bucura de sex

CINE ŞI CE-ŢI INFLUENŢEAZĂ DORINŢA

Aşteptările şi atitudinea ta vizavi de sex sunt produsul mai multor factori. Află care sunt elementele care influenţează în mod concret viaţa sexuală:

Genele moştenite de fiecare de la părinţi;

Relaţiile interpersonale, prietenii, anturajul;

Atitudinea generală faţă de sexualitate;

Experienţele sexuale anterioare ale fiecăruia;

Educaţia parentală;

Interdicţiile sociale şi religia de care aparţineţi;

Atitudinea pudică exagerată;

Percepţia asupra relaţiilor sexuale ale părinţilor;

Aşteptările cu privire la comportamentul partenerului;

Mass-media, prin programele difuzate zilnic;

Stereotipurile sociale cu care vă confruntaţi;

Atractivitatea, respectul şi încrederea de sine; modul în care te percepi ca individ;

Menopauza şi andropauza;

Vârsta partenerilor;

Traumele suferite;

(Auto)Educaţia, cultura.

Dacă întâmpini dificultăţi în relaţia ta amoroasă, cel mai bine ar fi să apelezi la un psiholog şi, în câteva şedinţe, împreună cu un expert puteţi fi salvaţi de ani întregi de temeri, frământări, frustrări, insatisfacţii, căutări. Trebuie să aveţi curajul să vorbiţi deschis şi să vă exprimaţi fiecare gând.

De Florentina MUSAT cu sprijinul psihologului Aurelia MORARU

Articol aparut in Revista Prevention, august 2008

Related Images: