Negustorul şi diamantele

A fost odată un comerciant foarte bogat care călătorea de-a lungul lumii, în căutare de ţesături de mătase, mirodenii, parfumuri rare. El era foarte abil, ştia de unde să cumpere la preţ mic şi unde să revândă la preţ mare. El a făcut avere. Într-o zi, traversând un oraş, a aflat că un înţelept trăieşte acolo. Înţeleptul putea răspunde oricărei întrebări. Negustorul şi-a spus că înţeleptul îi va spune unde să găsească noi mărfuri la preţuri şi mai avantajoase. Mergând însă la înţelept, înainte chiar de a deschide gura, acesta i-a spus să meargă la nord, în Himalaya, şi a pronunţat numele unui vârf. „Mergi pe acest vârf, i-a spus, şi rămâi acolo trei zile. Vei vedea ceva ce n-ai mai văzut niciodată. Apoi revino”.

Comerciantul avea unul din cei mai rapizi cai din ţară. A plecat spre munţi şi a găsit vârful căutat. Postind, rugându-se, visând la mătăsuri, parfumuri şi mirodenii, a rămas acolo trei zile întregi. A aşteptat; n-a văzut nici valea splendidă care îi înconjura, n-a auzit cântecul păsărelelor şi n-a văzut nici splendoarea apusurilor soarelui. Era cu totul absorbit de visurile sale de bogăţie.

Cele trei zile s-au scurs şi nimic nu s-a întâmplat. Foarte contrariat, comerciantul s-a reîntors să-l vadă pe înţelept. „Nu mi s-a întâmplat nimic, i-a spus, n-am văzut nimic nou.” Înţeleptul a început să râdă şi i-a spus: ”Asta din cauza ideii pe care tu o ai despre bogăţie. Nu încerca să te reîntorci în acea vale, n-o vei mai regăsi. De-a lungul râului, malurile erau acoperite cu diamante, nu erau pietricele. Atunci negustorul şi-a amintit că a văzut, ca prin vis, mii de pietricele scânteind în soare. El nu le-a privit cu adevărat, gândindu-se doar la mătăsurile, parfumurile şi mirodeniile lui. Pentru că astfel concepea el bogăţia.

Morala: când ai o idee fixă, ea devine un obstacol în înţelegere.

 Osho Rajneesh, din cartea „Vino, urmează-Mă”

Related Images: