Meseriile si rol/genurile. Esti ceea ce alegi sa fii !…

imgp0219.gif

Cosmo: Exista meserii dedicate exclusiv femeilor?
Psiholog Aurelia Moraru: Consider ca nu se poate vorbi cu adevarat despre meserii dedicate exclusiv femeilor sau barbatilor. Daca femeile dovedesc intr-un anumit domeniu performante, in opinia mea aceasta se datoreaza investitiei facute in profesie, motivatiei, rabdarii, perseverentei, experientei si nicidecum dotarii genetice.

Cosmo:De ce sunt totusi preferate femeile in anumite domenii? (ex: estetica)
Psiholog Aurelia Moraru: Money, in 1988, a spus: “oamenii nu sunt roboti hormonali ». Acum este demonstrat ca factorii socilai, educationali si culturali pot accentua sau atenua exprimarea comportamentelor dimorfice sexual, determinate prin elemente biologice(cromozomi, hormoni).
Femeile sunt preferate in anumite domenii deoarece comportamentele de rol gen ale femeilor sunt net diferite de cele ale barbatilor si prin urmare, sunt apreciate de angajatori, care manifesta anumite asteptari in raport cu femeile. Stereotipurile sociale, joaca de asemenea un rol important in acet sens.
Se stie ca rolul de gen este un set de asteptari care prescriu cum sa gandeasca, sa actioneze si sa simta femeile si barbatii. Rolul de gen se demonstreaza prin vestimentatie, maniere, preferinte pentru anumite ocupatii, se releva in copilarie prin jocuri, iar in adolescenta in cadrul relatiilor interpersonale sociale si sexulae. Ivatarea rolurilor de gen depinde in mare masura de stereotipurile sociale si culturale cu privire la atributele masculinitatii si feminitatii, de atributele cu care aceste streotipuri investesc rolurile masculine si feminine, de atitudinile manifestate fata de cele doua roluri in societate. Pe tiparul primordiului prenatal, scenariile sociale si sexulae sunt integrtae progresiv, prin invatarea si prin aderarea la rolurile stereotipe de gen.
Femeile sunt preferate in anumite domenii din cauza experientei pe care o au si a rezultatelor muncii lor, a performantelor care s-au concretizat in timp. In activitati ca estetica, care este o activitate si un proces de percepere, creare si traire a frumosului, femeile sunt preferate deoarece imaginea lor este asociata cu esteticul, frumosul, sensibilitatea la frumos si migala ce sta adesea la baza creatiei. Pentru dobandirea statului de estetician, un rol important este indrumarea, procesul intreg de formare, pornind insa de la predispozitii native.

Cosmo: Barbatii ginecologi sunt mai profesionisti si mai priceputi decat femeile doctor ginecolog – mit sau realitate? Totusi, de ce se zvoneste acest lucru?
Psiholog Aurelia Moraru: Daca barbatiii ginecologi sunt mai profesionisti decat femeile medic ginecolog, ma indoiesc. Ceea ce-i diferentiaza, dupa parerea mea, ar fi pregatirea profesionala, motivatia pentru o activitiatea desfasurata, implicarea autentica in scopul mentinerii/ameliorarii starii de sanatate a conditiei umane. Un rol deosebit il joaca abilitatile/aptitudinile in domeniu, experienta, invatarea continua, stilul de relationare si comunicare cu pacientii, dragostea pentru semeni. Consider ca mitul barbatilor, medici ginecologi se bazeaza pe succesul inregistrat pana acum in domeniu de catre barbati si pe modul in care barbatii isi exercita puterea sociala intr-un mod adesea subtil, fascinant. De asemenea este cunoscut faptul ca femeile se relationeaza mult mai bine cu barbatii in general si ii valorizeaza atunci cand acestia merita(contrariile se atrag !). O alta explicatie ar consta in faptul ca barbatii afecteaza foarte mult timp carierei in timp ce femeile inca sunt supraincarcate cu sarcinile familiei si ale educatiei copiilor. Prin urmare timpul afectat familiei si energia consumata ar putea avea un impact negativ asupra carierei in cazul femeii, medic ginecolog, dar si prejudecatile si stereotipurile sociale, inca influenteaza perceptia asupra unor profesii, asa cum este si profesia de medic ginecolog .
Succesul medicului ginecolog, barbat sau femeie, consta in folosirea intregului potential cu care este dotat. Consider ca afirmatia: « Barbatii ginecologi sunt mai profesionisti si mai priceputi decat femeile medic ginecolog », este un mit. Exista cu adevarat profesionisti in acest domeniu, atat barbati cat si femei.

Cosmo: Exista cu adevarat profesii practicate mai cu iscusinta de femei, decat de barbati? Sunt femeile “construite” pentru a activa in anumite domenii, decat un barbat?
Psiholog Aurelia Moraru: Edward Willson(1978) si David Borash(1979) argumenteaza ca barbatii si femeile poarta amprenta ancestralei diviziuni a muncii. Conform studiilor de sociobiologie, barbatii se lupta in razboaie si vaneaza animale mari; femeile procura mancare si ingrijesc copiii (o diviziune a muncii care da sens sociobiologiei). Ocupatiile si selectia naturala au favorizat aparitia trasaturilor tipice fizice si psihologice deosebind barbatii de femei. Astfel, agresivitatea si un simt deosebit al spatiului caracterizeaza barbatii, in timp ce empatia, sensibilitatea si simtul matern caracterizeaza femeile.
Exista anumite profesii practicate cu iscusinta de catre femei si aceasta datorita lungului exercitiu, al practicii si al insusirii rolului respectiv atat prin predare invatare cat si datorat mentalitatilor, prejudecatilor si stereotipurilor sociale.. Aceasta nu inseamna ca nu sunt si barbati, care pot indeplini cu succes acelasi rol. Consider ca femeile nu sunt « construite » pentru a activa in anumite domenii si in altele nu(desi sunt usor supuse de predispozitii genetice, conform cu Wilson), dar modul in care au fost educate, oportunitatile profesionale, aceptarea/respingerea lor in anumite arii ale vietii sociale ca si propriile alegeri, joaca un rol foarte important in profesiile pe care le practica.
Esti ceea ce alegi sa fii !…

Cosmo: Barbatii – pragmatici. Femeile – sensibile. Mai e valabil acest tipar in ziua de azi?
Psiholog Aurelia Moraru: Intr-o anumita masura, tiparul inca mai este valabil, deoarece si socializarea s-a facut in acord cu aceasta afirmatie.
Din propriile observatii facute in cadrul activitatii de consiliere si psihoterapie, as putea spune ca tiparul este in declin…tot mai multe femei capata un simt practic ancorandu-se in realitatea sociala pe care o traim si am avut ocazia sa constat ca foarte multi barbati au o sensibilitate deosebita. Cred ca mai degraba vom vorbi in viitor de particularitati ale persoanei si nicidecum de particularitai de tipar privind genurile. Pragmatismul si sensibilitatea tin de fiecare persoana in parte si nu de gen.

Mai multe detalii despre Femeia in chip de Barbat, in revista Cosmopolitan din martie, 2008

Psiholog dr. Aurelia Moraru
Cabinet individual de psihologie, Constanta

Related Images: