Trăim într-o lume tumultoasă, adesea încărcată de stresul vieţii cotidiene, care ne solicită psihic şi fizic într-o foarte mare măsură. Ne-ar fi de mare ajutor cooperaraea cu “colocatarii” casei, care ar putea deprinde aranjarea lucrurilor la locul lor, pregătirea mesei, punerea hainelor la locul lor, aranjarea jucăriilor dupa ce jocul se consumă. Învăţarea ordinii şi fundamentarea personalităţii se realizează mai ales în primii trei ani de viaţă şi urmatorii patru, nu întâmplător se vorbeşte de cei “şapte ani de acasa”. Atunci când fiecare membru al familiei contribuie la întreţinere ordinii este mult mai uşor pentru fiecare să se regăsească acasă, altfel persoana care se implică singură in facerea ordinii, poate deveni cu timpul obosită, irascibilă, frustrată.
Societatea ne pregăteşte pentru activitate, eficienţă, performanţă, competiţie, viteza şi motivaţia este reprezentată de vectorii care însoţesc eforturile noastre de a ne atinge ţelurile. Mă întreb câţi dintre noi au fost pregătiţi de societate în metode de destresare, relaxare, meditaţie?
Să învăţăm să ne facem timp şi pentru noi căutând un loc secret în casa noastră pe care să-l amenajăm şi să-l personalizăm astfel încât să ne putem relaxa corpul şi mintea după o zi obositoare de muncă. Este de preferat ca acest spaţiu să fie ferit de zgomot şi de activitatea celorlaţi membri ai familiei. Ar putea fi o cameră, un balcon, un birou sau pur şi simplu o parte a unei încăperi în care ordinea şi liniştea să reprezinte condiţiile relaxării şi meditaţiei aducătoare de confort. Aici ne putem încărca bateriile cu energie pozitivă întrebându-ne, oare care este “locul nostru secret” din viaţă, locul unde am fost fericiţi, relaxaţi, liniştiţi, împlinţi?
În acest exerciuţiu de imaginaţie, important este să ne conştientizăm locul secret din viaţă unde am întâlnit oaza de linişte. În momentul în care avem răspunsul la această întrebare vom face o călatorie imaginară acolo vizualizând şi rememorând momentele plăcute. În acest mod ne comutăm atenţia de pe stres şi oboseală pe relaxare şi confort psihofizic stabilind conexiuni pentru extragerea energiilor benefice, pozitive.
Exersând această experienţă, putem deprinde în mod real sau imaginativ o metodă de reflecţie şi totodată practică, ce ne poate conduce la găsirea şi instalarea liniştii interioare. Nimeni nu ne poate obliga să rămânem concentraţi pe “partea goală a paharului”, acest gen de activitate ne permite sa ne simţim bine şi în siguranţă. Este o experienţă interesantă unde putem spune ceea ce gandim şi simţim, detensionând şi curăţind mintea de experienţele obositoare de peste zi. Contextul, imaginile, senzaţiile, sentimentele produc asocieri între reprezentările mentale şi stăriele afective şi ne putem ancora în locul secret pentru a ne regăsi şi deveni încrezători, puternici învăţând să controlăm din interior exteriorul nostru. Mecanismul care explică aceste transformări este reprezentat de (re)activarea potenţialului latent sau/blocat, de reaccesarea resurselor latente din subconştientul nostru. Sa ne facem timp să ne relaxăm, la început trei minute, crescând exerciţiul la cinci minute, ajungând treptat la o oră şi atunci când ne vom face timp şi pentru propria persoană îngrijindu-ne de suflet, înseamnă că am (re)descoperit iubirea şi respectul pentru noi înşine. Vom fi surprinşi să descoperim transformarea noastră şi transbordarea la frumoase înălţimi, demontând deprinderile vechi şi devenind propriul nostru controlor spiritual pe măsură ce aprofundăm starea de relaxare în colţul secret din casa noastră mergând la locul secret din sufletul nostru.
Fiecare fiinţă în parte este unică şi tocmai de aceea, sanctuarul este un loc special în care dumneavoastră vă alegeţi propria locaţie, bineînţeles cu originalitate. Acest loc ar trebui sa reprezine o oază de linişte de unde să puteţi să vă activaţi propriile resurse. Este bine de ştiut că în situaţiile în care, pentru mulţi dintre noi, timpul liber nu este în ajutorul nostru, există un exerciţiu de relaxare prin care putem explora sanctuarul personal luându-ne doar câteva minute şi vă propun să-l experimentaţi.
Cum să faceţi acest lucru?
Vă aşezaţi undeva în colţul liniştit al casei dumneavoastră în fotoliu sau pe canapea în aşa fel încât să staţi foarte relaxaţi, închideţi ochii, vă concentraţi toată atenţia pe respiraţie şi vă goliţi mintea de orice frămânatre sau gând şi începeţi să vă proiectaţi mintal drumul către acel sanctuar. Imaginaţi- vă cum exploraţi peisaje, cum priviţi în jur şi vă încărcaţi pozitiv sau vă concentraţi asupra reacţiilor fizice, gândurilor şi sentimentelor. În scurt timp veţi observa cum o caldură vă va învălui şi o stare de relaxare imediat vă va cuprinde în timp ce trăiţi surpriza redescoperirii propriului sanctuar.
Acest exerciţiu este la îndemâna tuturor şi are aceeaşi eficienţă ca însusi drumul parcurs în mod real, în plus fiind rapiditatea cu care vă puteţi teleporta. Vă recomand să faceţi această călătorie cu mare entuziasm şi curiozitate ori de câte ori simţiţi nevoia să iesiţi din peisajul cotidian, descoperind calea către armonia interioară. Puteţi avea surpriza de a descoperi, atât locul secret al armoniei interioare, cât şi o modalitate eficientă de reechilibrare şi revigorare.
Succes!
Psiholog dr. Aurelia
Doamna Moraru,am simtit nevoia ,prin acest mesaj,sa va multumesc inca o data pentru ajutorul pe care l-am gasit in sedintele cu dvs.,in vocea calda care m-a incurajat sa merg mai departe intr-o perioada grea a vietii mele. Ma bucur ca v-am intilnit si ca v-am urmat sfatul la vremea aceea destul de ,,neagra” pentru mine si mai ales pentru faptul ca ,din disperare, nu am facut vreun gest necugetat. V-am trimis acest mesaj pentru ca am fost foarte impresionata de gestul facut de Madalina Manole, o artista indragita de mine. Sper ca nu v-am deranjat,va doresc multa sanatate! GINA
Doamna Moraru,
Am simtit nevoia, prin acest mesaj, sa va multumesc inca o data pentru ajutorul pe care l-am gasit in sedintele cu dvs., in vocea calda care m-a incurajat sa merg mai departe intr-o perioada grea a vietii mele. Ma bucur ca v-am intilnit si ca v-am urmat sfatul la vremea aceea destul de ,,neagra” pentru mine si mai ales pentru faptul ca, din disperare, nu am facut vreun gest necugetat. V-am trimis acest mesaj, pentru ca am fost foarte impresionata de gestul facut de Madalina Manole, o artista indragita de mine. Sper ca nu v-am deranjat,va doresc multa sanatate. GINA
Si eu va multumesc mult, dna psiholog, pentru tot sprijinul acordat…Oameni k dvs, mai rar!