Sistemul imunitar reprezinta un factor esential in pastrarea sanatatii si numai echilibrul si stabilitatea lui ne poate asigura o viata linistita si fericita.
Un sistem imunitar slabit creaza deschideri spre o multime de virusi si agenti externi daunatori care pot ataca si dezechilibra organismul.
In conditiile actuale, cand viata este mult mai stresanta, cand alimentatia este de cele mai multe ori dezechilibrata, cand asistam la o crestere a poluarii atmosferice, cand activitatea fizica nu este cea corespunzatoare, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar, de o intarire a lui, pentru pastrarea sanatatii .
Desigur ca persoanele mai in varsta, persoanele care lucreaza noaptea, persoanele care stau mult timp in fata calculatorului si toti cei care sunt deja bolnavi au cu atat mai mult nevoie de intarirea sistemului imunitar.
Sa nu uitam ca un organism cu un sistem imunitar slabit si dezechilibrat poate tolera cresterea si expansiunea tumorilor, neavand puterea de a le frana.
Exista totusi o anumita proportie de cancere care se vindeca spontan prin faptul ca organismul isi poate mobiliza fortele de aparare si exista deasemenea un numar de cancere care nu ajung sa se manifeste pentru ca sistemul imunitar le distruge din primele faze.
Acesta demonstreaza ca reglarea si echilibrarea sistemului imunitar are un rol hotarator in mentinerea starii de sanatate si ca este necesara atat celor sanatosi cat si celor bolnavi.
Cand ne referim la sistemul imunitar apare in mod firesc intrebarea: care sunt celulele din organism care participa in mod hotarator in procesele imune ce apar in corp, care distrug virusii si substantele straine, aparand astfel organismul?
Reactiile imunitare ce apar in organism reprezinta un proces complex care angreneaza un numar foarte mare de celule, celule care indeplinesc diverse functii, aici fiind puse in evidenta doar cele mai numeroase.
Aceste celule se numesc limfocite si ele sunt de doua tipuri: celule limfocitare T ce iau nastere in glanda timus si celule limfocitare B produse in maduva spinarii.
Celulele limfocitare T determina imunitatea celulara influentand apararea organismului fata de virusi si ciuperci patogene participand la apararea antiinfectioasa precum si la distrugerea tumorilor.
Aceste celule au proprietatea de a circula permanent catre splina si ganglionii limfatici in care-si au sediul, trecand apoi din nou in sange.
In timpul acestei circulatii permanente ele distrug virusii si substantele straine organismului intalnite in cale.
Cea de a doua categorie de celule ce se implica in procesele imune, celulele limfocitare B, determina imunitatea umorala, imunitate care implica producerea anticorpilor.
Aceste doua tipuri de celule conlucreaza impreuna pentru apararea organismului.
In sange, din cantitatea totala de limfocite, 24,5 % o reprezinta celulele de tip B iar 69,5 %, celulele de tip T.
Raportul T/B se pastreaza in timp el fiind asociat cu o bunc rezistenta imunologica.
O slaba dezvoltare a celulelor de tip B conduce la o slaba imunitate umorala si de fapt la existenta unui numar insuficient de anticorpi specifici.
O slabire a imunitatii umorale determinc o slabire a imunitatii celulare si reciproc.
Un factor demn de remarcat in slabirea imunitatii sunt virozele repetate care uneori determina reaparitia unor afectiuni ce in mod normal au fost stopate.
Astfel dupa o stopare indelungata a evolutiei unei tumori aparitia unei viroze dezechilibreaza sistemul de aparare al organismului si in special imunitatea celulara, organismul tolerand astfel extinderea rapida a tumorii.
Acesta este unul dintre motivele pentru care cei care au cancer trebuie in mod deosebit sa-si intareasca sistemul imunitar, astfel reusind sa blocheze expansiunea tumorilor si aparitia metastazelor.
INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR PRIN FITOTERAPIE
Vor fi puse in evidenta cele mai semnificative plante stimulatoare ale imunitatii celulare si ale imunitatii umorale, care pot fi usor procurate.
-CATINA – fructe de culoare portocalie
Reprezinta un puternic stimulator imunitar, un puternic tonifiant al sistemului nervos si un vitaminizant de exceptie.
-GALBENELELE – flori de culoare galben portocalie ce
contin flavonoizi, carotenoide, substante amare, vitamina C etc.
Este modulator al sistemului imunitar cu proprietati antivirale, antiumorale, antifungice si antiinflamatoare. Are actiune bacteriana si cicatrizanta.
-MACESE – fructe, achene paroase inchise intru-un receptacul rosiatic, carnos.
Continutul ridicat de vitamina C si a altor substante asigura functionarea normala a glandelor endocrine, creierului, cordului, ficatului si splinei.
Reprezinta un complex de vitamine, cel mai bogat in vitamina C si tonic de exceptie al sistemului imunitar.
-MUGURI DE PIN – prin stimularea timusului creste viteza de reactie a organismului fata de virusi si alte substante straine aparute in organism.Intareste sistemul imunitar.
-FRUNZE DE DUD – bogate in acid aspartic, arginina si betacaroten stimuleaza puternic imunitatea. Echilibreaza pancreasul si suprarenalele fiind indicate in diabet si tulburari de maetabolism.
-COADA CALULUI – stimuleaza suprarenalele, rinichii, si
paratiroidele. Este antimicrobian, desinfectant urinar,expectorant, diuretic, remineralizant si modulator imunitar.
-TREI FRATI PATATI – este diuretic, depurativ, antialergic si reglator al sistemului imunitar. Este un excelent eliminator al toxinelor.
-SANZIENELE GALBENE SAU DRAGAICA – este un echilibrator
al sistemului endocrin, echilibrator al sistemului limfatic si modulator al sistemului imunitar. Are proprietati depurative, diuretice si laxative fiind un bun detoxifiant.
-SUNATOARE – este bacteriostatic, antivirotic, antifungic, antidepresiv. Este un antiinflamator al cailor bronsice si genitourinare cu efecte deosebite in hepatite, colite, etc.
Poate distruge microorganismele ce se gasesc in mucoasa gastro-intestinala sau pe tegumente. Este un bun modulator al imunitatii, antihemoroidal si cicatrizant de exceptie.
-ECHINACEA – stimulator al chakrei anahata si al timusului, are proprietati antivirale, antialergice, antifungice contribuind la marirea capacitatii de aparare a organismului. Are efecte deosebite in tratamentul starilor gripale, febrile si al infectiilor la nivelul pielii.
Mai sunt si multe alte plante au efect deosebit de puternic in intarirea sistemului imunitar dintre care mai amintesc ; GINGSENGUL (planta adaptogena de o deosebita valoare care normalizeaza functiile organismului, mareste capacitatea de adaptabilitate naturala si stimuleazc apararea imuna), YUCCA SHIDIGERA (un puternic detoxifiant si modulator imunitar), VASCUL (VASCUM ALBUM – stimulator al timusului), etc.
Remarca: Vascul se consuma sub forma de macerat si este contraindicat in leziuni ale inimii sau in accidente cerebrale.
INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR PRIN ALIMENTATIE
La baza unui sistem imunitar echilibrat sta in primul rand alimentatia care trebuie orientata inca din copilarie si urmarita de-a lungul intregii vieti ca sa fie cat mai sanatoasa.
Un copil care este invatat sa manance multe dulciuri, lapte de vaca pasteurizat, margarina si multi cartofi prajiti nu poate avea un sistem imunitar sanatos.
Pentru ca organismul sa aiba o buna imunitate trebuie ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata, bazata pe multe fructe si legume proaspete, branza de vaci, produse lactate fermentate (iaurt, lapte batut) si cereale integrale.
Este recomandata reducerea cantitatii de sare din alimentatie si evitarea prajelilor in grasime incinsa.
Daca totusi aceste prajeli se fac, sunt recomandate grasimile cu grad redus de nesaturare.
Deasemeni vor fi evitate prajelile pe carbuni incinsi si afumaturile, ele creind grave dezordini imunitare.
Intrucat zaharul este un inhibitor al imunitatii este recomandata evitarea sau excluderea lui din alimentatie (eventual inlocuirea lui cu miere).
Se mai recomanda eliminarea din alimentatie a grasimilor animale de tip slanina, untura, osanza, a margarinelor si a conservelor.
Sunt contraindicate bauturile alcoolice si bauturile carbogazoase.
Pentru cei care nu sunt vegetarieni este recomandata carnea de pui, peste si eventual vitel sau vaca dar in cantitati mici si fara excese.
Pentru intarirea imunitatii celulare sunt recomandate legumele si fructele de culoare verde cum ar fi: varza, broccoli, ardei grasi, gulii, fasole verde, patrunjel, kiwi, struguri, pere verzi, etc.
Pentru intarirea imunitatii umorale si implicit cresterea numarului de anticorpi sunt preferate legumele si fructele portocalii cum ar fi: morcovii, bostanul portocaliu, portocalele, mandarinele, caisele, etc.
Pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate legumele si fructele de culoare galbena cum ar fi: rosii galbene, banane, mere galbene, lamai, etc.
Salatele de legume – pot contine in plus ceapa sau usturoi (stimulatoare ale suprarenalelor si cu efect antibiotic), nuci, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui sau susan. La salate se adauga ulei de masline presat la rece.
Referitor la iaurt, trebuie remarcat ca el reprezinta un antibiotic natural care prin faptul ca determina cresterea de limfocite T si B in organism este un bun stimulator imunitar. El regleaza flora microbiana din intestin avand si prorietati antitumorale.
Iaurtul poate fi nmbogatit cu fulgi de ovaz, sau de secara si servit la micul dejun.
In ceea ce priveste painea este recomandata cea de secara, graham sau painea neagra.
Mai pot fi folositoare:
-Cura cu germeni de grau – reprezinta un bun stimulator imunitar. Se pot face cure de cate o luna primavara si toamna ( minim cate 100 g germeni de grau pe zi )
-Cura cu polen de albine – 2,3 cure pe an. Se iau 3,4 lingurite de polen pe zi, inaintea celor trei mese principale. Polenul, prin cele 50 de substante active ce le contine intareste nu numai sistemul imunitar ci si intregul organism, franand procesul de imbatranire.
GLANDELE, ORGANELE SI CENTRII ENERGETICI CARE INFLUENTEAZA IMUNITATEA
In cele ce urmeaza ma voi referi la intarirea imunitatii prin alimenatie si plante folosind o noua orientare determinata de terapia SU JOK, terapie ce se bazeaza pe legile de interactine intre elementele: vant, foc, arsita, umiditate, uscaciune si apa. Desigur in acest articol voi pune in evidnta doar concluziile acestor interactiuni.
Pentru inceput voi face cateva comentarii referitoare la glandele sistemului endocrin, organele si centrii energetici ai corpului (chakrele) care influenteazc in mod esential imunitatea.
TIMUS-este o glanda situata sub stern care dupa pubertate isi diminueaza treptat dimensiunile si funcionalitatea. Este locul unde iau nastere celulele limfocitare de tip T responsabile de imunitatea celulara. Timusul mai regleaza si inima, avand si un rol esential in evolutia procesului de imbatranire.
Starea de functionare a timusului se verifica usor:
se apasa pe stern intr-un punct situat la mijlocul distantei si pe linia ce uneste cele doua mameloane.
Daca punctul este sensibil la durere inseamna ca aceasta glanda nu functioneaza normal.
Actiunea timusului este controlata de centrul energetic al inimii (chakra ANAHATA ).
Din punct de vedere al terapiei SU JOK timusului ii corespunde culoarea verde.
GLANDELE SUPRARENALE-sunt asezate ca doua caciulite deasupra rinichilor.Ele produc doua tipuri de hormoni:
– adrenalina care influenteaza activitatea muschilor si metabolismul bazal
– hormonii corticoizi dintre care evidentiez cortizonul cu efect antiinflamator.
Cortizonul stimuleaza cresterea limfocitelor cu rol esential in activitatea imunitara. Daca acest hormon este diminuat apar boli ca: reumatism, astm sau inflamatii articulare, boli ce se datoreaza dezordinilor imunitare.
Actiunea suprarenalelor este controlata de chakra SWADHISTANA.
Conform terapiei SU JOK acestor glande le corespunde culoarea alb-maron.
PANCREASUL-pe langa controlul nivelului glucozei in sange influenteaza si echilibrul glandelor suprarenale influentand astfel imunitatea.
Trebuie sa remarc faptul ca socurile emotionale sau starile depresive perturba functionarea normala a pancreasului influentand negativ atat producerea insulinei cat si echilibrul suprarenalelor.
SPLINA-este un organ ce joaca un rol important in evolutia sistemului imunitar, permitand circulatia limfocitelor si controland procesul de distrugere a eritrocitelor imbatranite.
Tulburarile in activitatea splinei determina slabirea sistemului imunitar, carenta de anticorpi si aparitia bolilor infectioase.
Ganglionii limfatici constituie o retea distribuita in intregul corp pentru apararea sanatatii.
Cand survine o infectie sau o inflamatie, cel mai apropiat ganglion reactioneaza pe loc umflandu-se si sporind producerea de limfocite dar devenind in acelasi timp si dureros.
Splina, pancreasul si sistemul limfatic sunt influentate de centrul energetic MANIPURA (plexul solar), avand drept corespondenta culoarea galbena.
Acest centru energetic ajuta la eliminarea toxinelor, guvernand si distribuind in intregul corp energie vitala.
In plus maduva spinarii, acolo unde iau nastere limfocitele de tip B ce participa la reactiile imunitare apartine energiei arsita (conform terapiei SU JOK). Aceasta energie influenteaza si controleaza intregul sistem endocrin regland activitatea sistemului imunitar. Energiei arsita ii corespunde culoarea portocalie.
Am specificat aceste corespondente de culori deoarece ele sunt importante atat in alimentatie cat si in alegerea plantelor pentru intarirea sistemului imunitar.
Comenteaza