Hipnoterapia persoanei depresive cu tulburări psihosomatice printr-o abordare strategică a durerii. Studiu de caz (I)

Fibromialgia este o afecţiune cronică ce se caracterizează prin durere difuză şi sensibilitate în muşchi şi ţesutul moale (tendoane,ligamente), puncte sensibile localizate şi tulburări de somn, slăbiciune şi o varietate de simptome (Dicţionarul medical RO medic). Mialgie înseamnă durere, iar fibro provine de la fibra musculară. Aşadar, fibromialgia nu este altceva decât durerea musculară. Manifestările acestei afecţiuni sunt supărătoare şi pot afecta activitatea cotidiană a persoanei. Mult timp, manifestările fibromialgiei au fost puse pe seama sensibilităţii uneori exagerate a femeilor, medicii considerând că sunt mai mult închipuite. Însă, datorită progreselor medicinii, studiile au demonstrat că durerile sunt reale şi se asociază cu modificări observate prin investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Oricum, fibromialgia îşi pune amprenta asupra calităţii vieţii pacienţilor, durerile fiind intense, echivalente cu cele din bolile reumatismale cronice. Mult timp ignorată şi în ţara noastră, această boală a atras atenţia medicilor români cu ocazia congreselor de specialitate. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) iau în serios fibromialgia. Ei au pus la punct chiar şi date epidemiologice cu privire la această boală. Conform acestora, fibromialgia afectează între 2% şi 5% din populaţie, în principal femeile. Mai exact, peste 70% dintre cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei.

Simptomele asociate cu fibromialgia

·        Durerea matinală difuză, mai accentuată la trezire şi după perioade de repaus prelungit într-o anumită poziţie;

·        Cefalee, uneori cu caracter migrenos, datorată de obicei durerilor muşchilor gâtului sau umerilor, ameţeli;

·        Tulburări de somn, cu dificultăţi la adormire şi menţinerea somnului;

·        Tulburări de concentrare, tulburări de memorie, senzaţia de a fi depăşit când persoana este angajată în multiple activităţi;

·        Tulburări gastrointestinale – dureri abdominale, greaţă, balonare, constipaţie sau diaree (sindromul de intestin iritabil prezent in peste 50% din cazuri);

·        Tulburări menstruale

·        Parestezii sub forma de furnicături, amorţeli, arsuri, înţepături;

·        Acufene (zgomote în urechi);

·        Anxietate, depresie;

·        “Sindromul picioarelor neliniştite” – senzaţia imperioasă de a mişca picioarele, mai ales în repaus la peste 30% dintre persoanele cu fibromialgie.

Sunt simptomele unei boli atipice, încă neelucidată pe deplin, mult timp nediagnosticată şi este cunoscută mai mult în Statele Unite şi Canada decât în Europa. Odată cu progresele medicinii şi a modalităţilor de investigare a corpului uman, cercetările au demonstrat că durerile sunt reale şi se asociază cu modificări evidenţiate prin rezonanţă magnetică nucleară.

Fibromialgia apare de obicei după o infecţie puternică, o perioadă de stres intens sau un traumatism, pe fondul unui organism slăbit. “Durerile cuprind spatele, gâtul, umerii şi articulaţiile membrelor, devenind permanente şi foarte greu de suportat. Se poate vorbi de fibromialgie când durerile difuze persistă de cel puţin 3 luni”. Nouă pacienţi din zece cu fibromialgie suferă de tulburări ale somnului şi se plâng de oboseală permanentă.

Cauze 

Fibromialgia este considerată o boală misterioasă, întrucât cauzele acesteia nu pot fi stabilite cu precizie. Conform neuropsihiatrilor, în apariţia bolii sunt implicate modificări la nivelul neurotransmi­ţă­torilor (substanţe care asigu  ră transmi­te­rea semnalului nervos). Alţi cercetători dau vina pe unele anomalii la nivelul muş­chilor şi tendoanelor. Prin intermediul studiilor s-a mai con­statat că fibromialgia este frecventă în rândul membrilor unei familii, deci are o caracteristică ereditară şi afectează cu pre­cădere persoanele anxioase sau depresive.

Bibliografie

1.      Dafinoiu I., J.L. Vargha, Hipnoza clinica. Tehnici de inducţie. Strategii terapeutice. Ed. Polirom, Iaşi, 2003

2.      Dafinoiu I., J.L. Vargha, Psihoterapii scurte, Ed. Polirom, Iaşi, 2005

3.      Dafinoiu I., Personalitatea, Ed. Polirom, Iaşi, 2002

4.      Dafinoiu I., Suport curs hipnoza, Constanta

5.      Dicţionar medical ROMEDIC

6.      http://www.healthy.ro

7.      Răşcanu R., Introducere în psihodiagnoza clinică, Ed. Universităţii Bucureşti, 2007

Psiholog dr. Aurelia Moraru

Related Images: