Ce este psihoterapia ? De ce avem nevoie de psihoterapie ?

De-a lungul vietii ne confruntam cu o serie de evenimente, situatii care sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem sau ce pozitie ocupam in societate. Orice persoana a suferit in viata o pierdere a cuiva drag – deces, despartire – , alte persoane au suferit o stare de boala, multe persoane si-au schimbat locul de munca sau domiciliu, etc. Uneori nici nu este nevoie sa se intample ceva anume. Pur si simplu suntem nemultumiti de modul in care decurge viata noastra, suntem nemultumiti de performantele noastre profesionale, sociale, de viata personala, de relatiile pe care le avem la un moment dat.
Toate aceste situatii ne creeaza un disconfort psihologic, ne produc stari de suferinta, tristete, confuzie si deruta in ceea ce priveste increderea in noi, identitatea noastra: cine suntem, ce dorim, care sunt nevoile noastre,etc. In astfel de momente, nu ne mai putem ajuta singuri sau facand apel la persoanele apropiate noua ci avem nevoie de o persoana pregatita in acest sens, capabila sa ne ofere un ajutor specializat. Astfel, psihoterapia este in esenta, o relatie de profunda comunicare intre doua persoane, o persoana aflata intr-o stare de suferinta psihica si o alta persoana – psihoterapeutul – pregatita sa ofere un ajutor specializat. Insist pe aceste cuvinte – ajutor specializat – pentru ca, deseori psihoterapia este confundata sau imaginata ca un soi de relatie de prietenie in care se pot permite multe gesturi sau comportamente care nu au nimic de a face cu relatia terapeutica.
Daca ne plasam in zona medicala, psihoterapia este o metoda de tratament complementar/ alternativ la tratamentul clasic, medicamentos. Se stie ca medicamentele pot scadea reactivitatea unei stari dar nu rezolva cauza care a declansat aceea stare.

Related Images: