Există Moş Crăciun?

Atunci când copilul işi întreabă părinţii daca există sau nu Moş Crăciun, cine este, de unde vine, adesea părinţii resimt o dificultate în a da răspunsul corect copilului. Ne întrebăm firesc, a cui e dificultatea: a părintelui în a oferi explicaţii adevărate sau a copilului în a recepta un mesaj, care ar putea fi dureros pentru el. Părinţii gândesc adesea că este prea mic copilul pentru a înţelege, că ar suferi, că i-ar dăuna şi îşi va pierde copilăria.  De fapt şi adultul se confruntă cu dificultatea de a-i furniza micuţului o informaţie adevărată, care în mintea părintelui ar părea contrară propriei sale etici sau imagini pe care şi-a creat-o în legatură cu mitul Moş Crăciun.

Care vor fi reacţiile copilului?

Ele pot îmbrăca o gamă diversă: curiozitate, negare, tristeţe, plăns, agresivitate, surpriză, înţelegere, acceptare. Oricare ar fi aceste reacţii, este de dorit să lăsăm copiii să şi le exprime spre a se elibera. Veniţi în întâmpinarea nevoilor copiilor dumneavoastră,  daţi explicaţii, oferţi clarificări, îmbrăţişaţi-i, aveţi răbdare cu ei!

Pentru ce-i spunem adevărul?

Pentru că are nevoie de el, pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii sale, pentru a ne percepe pe noi într-o lumină bună şi nu ca pe nişte părinţi nesinceri, pentru cunoaşterea de care are nevoie pentru a creşte armonios şi a se maturiza la timp evitând ridicolul în faţa copiilor care deja ştiu adevărul legat de Moş Crăciun, pentru a-şi clarifica nişte “semne” pe care le avea de ceva timp, pentru înţelegerea miturilor, a ritualurilor care marchează trecerea, pentru a da sens evenimentelor din perioada plină de magie a sărbătorilor de iarnă.

Fiecare vârstă are magia ei. Există o vârstă ideală pentru demontarea mitulului Moş Crăciun?

Fiecare copil poate să creadă în Moş Crăciun atăt căt doreşte el să creadă. Copiii au nevoie de magie, mit, poveşti, fantezii din care îşi extrag tipare, modele de comportament pentru mai târziu. Ei aşteaptă cadourile, dar mai ales sunt dornici de a trăi vraja sfântă care învăluie Crăciunul. Cu aceată ocazie sunt exprimate valori ca : binele, iubirea, recompensa, generozitatea. Nu există o vârstă ideală pentru demontarea mitului, dar  în preajma vărstei de 7, 8, 9 ani, ar fi de dorit aducerea anumitor informaţii, clarificări, care să fie comunicate simplu, pe înţelesul copilului ţinând cont de toate particularităţile personalităţii sale. Atunci când consideraţi că dumneavoastră sau copilul, nu sunteţi încă pregătiţi pentru acest pas, amănati momentul dezvăluirii adevărului, dar nu pentru multă vreme! Evitaţi pe căt posibil minciuna, aveţi curajul să răspundeţi corect dând formă şi sens adevărului! Copiii au nevoie de o percepţie corectă a sărbătorii, au nevoie de cunoaşterea sensului ei, de magie, lumină, atmosferă, cadouri şi mai ales, au nevoie de dragoastea dumneavoastră de părinţi calzi şi înţelegători, modelatorii responsabili a personalităţii propriului copil.

Cum dezvăluim identitatea lui Moş Crăciun copilului nostru?

Dacă ne hotărâm să-i spunem adevărul, CUM o facem, CAND, ÎN CE CONTEXT?

Comunicarea se face simplu , dar vom avea în vedere vârsta copilului, care joacă un rol foarte important atunci când îi comunicăm, la fel de importante sunt şi nivelul de înţelegere, inteligenţa, afectivitatea sa. Contextul potrivit ar fi în preajma sărbătorilor, acasă lângă brad, mai ales că majoritatea copiilor au observat anumite pregătiri, cadouri cumpărate “bine ascunse” de părinţi sau au auzit de la alţi copii diverse comentarii legate de Moşul.

Deja de la 7 ani, unii copii au aflat adevărul despre Moş Crăciun şi le povestesc şi colegilor de şcoală sau de joacă despre descoperirea lor. Este de dorit ca la 7, 8 sau 9 ani să li se explice adevărul, altfel cei care cred încă în mit, ar putea fi ridiculizaţi de ceilalţi copii care s-au convins mai devreme de inexistenţa Moşului. Momentul explicatiilor despre Moş Crăciun nu trebuie nici grabit deoarece copiii pot deveni frustraţi, dezamăgiţi, furioşi, trişti atunci când magia dispare; există şi copii, care deşi ştiu adevărul, încă nu sunt pregătiţi să-l accepte, de aceea trebuie sa avem răbdare şi tact cu ei , să ţinem seama de ritmul fiecăruia de dezvoltare, înţelegere şi acceptare. Acestora, vom continua să le spunem povestea despre Moş Crăciun ca fiind acela care vine din cer cu sania trasă de reni şi ne pune cadourile sub brad în fiecare iarnă. Poveştile au vibraţia purităţii, au forţă şi efect terapeutic, ele se adresează subconştientului nostru şi se constituie în resurse atunci cand vom dori să ne întâlnim cu copilul din noi, care ne va însoţi pe tot parcursul vieţii.

Atunci cand copiii descoperă şi acceptă adevărul despre Moş Crăciun le vom vorbi explicandu-le că  Moş Crăciun este un mit în care şi noi am crezut atunci cand am fost copii. La fel ca şi ei am descoperit într-o zi adevărul despre Moş şi am suferit o vreme după care, am acceptat realitatea. Dar şi acum că suntem mari, ne pregătim din timp sa întâmpinăm Crăciunul, împodobim bradul şi aşteptăm cu emoţie momentul cadourilor deoarece Moş Crăciun există în sufletele noastre, în amintirile copilăriei noastre şi aşa va fi mereu, pentru că avem nevoie de magie, vis şi fantezie. Moş Crăciun este un simbol al purităţii, reinoirii, sărbătorii, voioşiei şi generozităţii.

Psiholog dr. Aurelia Moraru

Related Images: