aurelia-moraru.jpgPsiholog dr. Aurelia Moraru
Cabinet de Psihologie Constanţa
aurelia.moraru@yahoo.com

Marioneta la serviciu

Persoana manipulată trăieste relaţiile în disconfort, se simte supraîncărcată cu sarcini, stă peste program, munceşte exagerat. Atunci când nu mai face faţă, trăieşte sentimentul vinovăţiei şi are sentimentul frustrării de a fi folosită, adesea efortul ei nefiind apreciat. Are temeri în a-şi exprima dezacordul în faţa interlocutorului, atunci când acesta reînnoieste lista cererilor, şi aceasta deoarece presupune că îşi va pierde relaţia, slujba, repectul celuilalt. Este anxioasă şi adesea se descarcă prin procesul de deplasare asupra anturajului familial sau profesional, riscând să compromită relaţii importante care nu au legatură cu sursa manipulării.

Cauza comportamentului de persoană manipulată rezidă în nesiguranţa persoanei , ineficienţa comunicării şi în modelul conformist/dependent faţă de manipulator. Astfel ca marele vis de a fi in siguranţă şi/iubită s-ar putea transforma într-un coşmar.

Cum poţi sa spui „Nu” celui care te manipulează
1.Observă care este obiectivul interlocutorului!
2.Defineşte-ţi obiectivul tău!
3.Dacă între cele două obiective există diferenţe, urmareşte-ţi propriul obiectiv!
4.Descoperă motivaţia interlocutorului tău!
5.Urmareşte cu calm si atenţie discursul şi ai în vedere valorile tale!
6.Fii responsabil pentru alegerile tale!
7.În cazul în care nu eşti sigur de ceea ce doresti sa alegi, amână!
8.Atunci cand eşti foarte stresat, evită să iei decizii! În condiţii de stres, ai putea face alegeri pe care sa le regreţi.
9.Dacă ai impresia ca eşti în confuzie, cere explicaţii!
10.Foloseşte tehnica discului tocit în cazul în care interlocutorul insistă pe obiectivul lui. 11.Tu vei continua să-ţi susţii ideile, repetând-le cu fermitate şi consecvenţă pâna ce te vei face auzit. Pentru aceasta vei repeta cu calm poziţia o dată şi înca o dată, astfel încat interlocutorul tău va descoperi în tine ceea ce iniţial nu a bănuit: o persoană puternică, rezistentă.
12.Perdeaua de fum este o altă tehnică prin care explici interlocutorului că îi înţelegi punctul de vedere, dar ca şi tu ai un alt punct de vedere asupra obiectivului discutat şi ţi-o mentii. Aceasta tehnică va contribui la descurajarea persoanei care te manipulează, deoarece îşi va da seama că nu reuşeste să te descumpănească.
13.Ai incredere în tine, menţine-ţi respectul pentru propria persoană, afirmă-te!
14.Antrenează-te, dacă este cazul, participând la workshop-uri şi şedinte de consiliere!
15.Informează-te asupra tehnicilor de evitare a manipulării!
16.Fii asertiv, învaţă sa spui NU atunci cand este cazul!

Related Images: