Chiar şi bărbaţii plâng

          Nimeni nu crede că ei pot fi afectaţi de stări depresive

          până la proba contrarie

Copertele revistelor, ştirile din tabloide, dar şi literatura medicală ne-au lăsat impresia că depresiile, indiferent de forma sub care se manifestă, sunt apanajul femeilor. Este adevărat, statisticile sunt de partea lor. Numărul persoanelor de sex feminin predispuse către această afecţiune este de trei ori mai mare decât în cazul bărbaţilor, iar acest lucru ne-a făcut să credem că ei sunt ocoliţi de tristeţea patologică, aşa cum mai este numită depresia. Cu atât mai mult cu cât nu cer vreodată ajutor. Şi rău fac! Pentru că rata sinuciderilor la nivel internaţional este de 75% în rândul bărbaţilor şi de 25% în cazul femeilor.

Depresia a fost definită ca o tulburare care implică dispoziţia, gândurile, dar şi corpul unei persoane. Ea afectează modul în care aceasta mănâncă şi doarme, simte, gândeşte şi se comportă. Dacă partenerul tău este apatic, nu te gândi imediat că trece printr-o perioadă mai proastă sau că este doar un moment de slăbiciune personală care va dispărea de îndată ce îl vei lăsa să se uite la un meci. Poate fi debutul unei tulburări depresive. Şi pentru că el nu va cere ajutor specializat, de tine depinde să nu-l laşi pradă angoaselor care-l tulbură, iar necunoaşterea importanţei depresiei şi lipsa unui tratament pot avea consecinţe grave.

Inamicul ascuns

Numărul exact al tuturor celor care suferă de stări depresive nu e cunoscut încă. Motivul? Foarte puţini solicită ajutor medical. Din păca­te, nu doar bărbaţii sunt slab informaţi în pri­vinţa acestor tulburări afective, ci şi unii specialişti, care nu pun imediat un diagnostic corespunză­tor. Este aproximativ aceeaşi situa­ţie ca şi incidenţa problemelor cardiace la femei. La începutul anilor 90, specialiştii americani au efectuat un studiu pe un grup de bărbaţi şi femei cărora li s-au dat chestionare pentru a de­tecta eventualele episoade depresi­ve. Bărbaţii au fost în proporţie de 67% subdiagnosticaţi în privinţa predispoziţiei spre depresie. Asta înseamnă că doi din trei bărbaţi au o astfel de problemă care rămâne netratată.

Cu moralul la pământ

„Cu toţii credem că ştim cum arată şi cum se manifestă depresia. Primele caracteristici ar fi izolarea şi retragerea în sine. Aceşti oameni îşi pierd interesul pentru viaţa profesională, devin nesociabili şi manifestă oboseală pentru orice activitate. Cu aceste simptome multe femei sunt familiare. Dar situaţia nu e similară în cazul bărbaţilor. Şi ei au momente când devin inactivi şi retraşi, dar cei mai mulţi acţionează opus sentimentelor”, spune psihologul Aurelia Moraru. „Devin alcoolici sau excesiv de nervoşi, nemulţumiţi de relaţia cu partenerul de viaţă sau chiar încep să întreţină relaţii extraconjugale. Se transformă în persoane iresponsabile, iar jocurile de noroc sau anturajele dubioase îi tentează tot mai mult”, adaugă aceasta. Majori­tatea nu asociem astfel de comportamente cu un bărbat care suferă de tristeţe patologică. Din păcate, aceste greşeli de interpretare întârzie diagnosticarea şi tratarea la timp a multor bărbaţi.

          În mintea bărbaţilor este inacceptabil să ceri ajutor pentru

          depresie. Negarea devine astfel o problemă gravă

Negarea, o realitate

Nu e un secret că bărbaţii nu merg la un con­trol medical nici măcar atunci când au dureri fizice. Un studiu a arătat că ei ignoră chiar şi durerile acute în piept, în mintea lor este inac­ceptabil să ceri ajutor pentru depresie. O consecinţă periculoasă a acestui fapt este că apropiaţii unui om depresiv devin involuntar părtaşi la negarea problemelor celui drag. Pe de altă parte, atunci când partenera unui băr­bat cu o astfel de afecţiune realizează că există ceva în neregulă cu el, cel mai indicat ar fi să nu-l preseze cu întrebări şi să-l convingă prin metode proprii de necesitatea unui consult.

Bărbaţii trişti

Trebuie să înţelegem un lucru: depresia nu este acea stare de melancolie, acele tristeţi sporadice care fac parte din condiţia umană. Depresia e o neîmplinire constantă care va deveni parte integrantă din viaţa unui om afectat de această afecţiune. Zilnic, mintea unui depresiv funcţio­nează ca un robot gigant care induce continuu starea de profundă disperare în tot organismul.

Potrivit psihologului Aurelia Moraru, „bărbaţii dezvoltă această tulburare din motive similare cu ale femeilor: o tendinţă moştenită combina­tă cu stresul cotidian”. Cum se poate ca aceeaşi boală să se manifeste atât de diferit în cazul ce­lor două sexe? „Lucrul acesta depinde foarte mult de educaţia primită în copilărie”, spune psihologul nostru. „La vârste fragede fetele înva­ţă că e un lucru firesc să ceară ajutor atunci când au nevoie, în schimb băieţilor li se inoculează ideea că a-ţi arăta vulnerabilitatea poate avea consecinţe neplăcute asupra celor din jur.” Decât să ceară ajutor, un bărbat depresiv preferă să-şi ascundă sentimentele în spatele unor măşti pe care şi le construieşte singur. Astfel, intră în stări care eliberează antidepresivele naturale ale organismului: furia, curajul, dorinţa sexuală – trăiri ce pot amorţi durerea unui bărbat.

          Încurajează-l să apeleze la ajutor medical de specialitate

Un semn de responsabilitate

Dacă ai o problemă legală, mergi la un avocat. Dacă maşina ta consumă prea mult ulei, o duci la un mecanic. Nu există nici un motiv să nu se procedeze la fel şi în cazul depresiei. De cele mai multe ori 30 de şedinţe de terapie sunt suficiente, iar specialistul nu va încuraja ascun­derea slăbiciunilor şi nu va crea momente ne­plăcute. Dimpotrivă, va deveni un sfătuitor de încredere. Bărbaţii ar trebui să se gândească la terapeut ca la un antrenor al cărui scop este să-l ajute să găsească singur calea spre … victo­rie. Psihoterapia în cazul depresiei se concentrează pe evenimentele curente din viaţa celui afectat şi pe soluţiile care există pe moment.

Are nevoie de tine

Cum ştii dacă iubitul sau soţul tău e deprimat sau pur şi simplu are o perioadă mai proastă? Cel mai neindicat comportament ar fi să stai cât mai mult la serviciu pentru a nu fi nevoită să-i suporţi angoasele sau să te arăţi plictisită de problemele lui. Lasă-l să stea liniştit şi nu-i pune întrebări dacă vezi că nu e într-o formă prea bună. Nu te speria de starea prin care tre­ce şi arată-i viitorul în nuanţe cât mai vesele şi colorate. Citeşte-i statisticile pozitive, care spun că în comparaţie cu alte afecţiuni menta­le, tratamentul depresiei are cele mai favorabile rezultate. Aproximativ 80% dintre pacienţi, trataţi corespunzător, sunt complet vindecaţi. Gândeşte-te că această problemă vă afectează pe amândoi, însă el este cel care are cu adevărat nevoie de umărul tău. Fii alături de el!

SIMPTOMELE DEPRESIEI

Câteva stări ale partenerului pot in­dica dacă are o astfel de afecţiune:

·        Tristeţe continuă, scăderea inte­resului pentru activităţile zilnice;

·        Pesimism, percepţia trecutului şi viitorului în culori întunecate;

·        Sentimente de vinovăţie;

·        Pierderea plăcerii pentru activită­ţile preferate, inclusiv cele sexuale;

·        Tulburări de somn, trezirea mati­nală cu senzaţia de oboseală;

·        Scăderea energiei, a dinamismu­lui, a poftei de viaţă;

·        Gânduri despre moarte, tentative de suicid, angoase;

·        Scăderea preocupărilor privind propria persoană, aspect neîngrijit;

·        Dificultăţi de concentrare, de me­morare şi de luare a deciziilor.

De Florentina MUŞAT in colaborare cu psiholog dr. Aurelia MORARU

Articol aparut in Revista Prevention, octombrie 2008

Related Images: