Poveste de viaţă.
În una din zile am avut o discuţie contradictorie cu partenerul meu şi acesta s-a supărat şi a părăsit brusc locuinţa, povesteşte Anda. Vreme de două săptămâni nu am mai ştiut nimic despre el, timp în care eu am fost foarte tristă, dezamăgită de comportamentul lui imprevizibil. Atunci am realizat că nu-l cunosc suficient de bine, chiar dacă suntem într-o relaţie de cinci ani. M-am simţit disperată, am plâns, i-am dat telefon şi i-am transmis mesaje, dar el a rămas neclintit în decizie şi comportament. Abia mai târziu când mi-a dat o întâlnire la care eu m-am dus într-un suflet, am aflat că timp de doi ani s-a ascuns de mine în anumite decizii ce privesc viaţa în cuplu şi anumite alegeri ce se iau de comun acord. Partenerul meu este o fire posesivă, m-a ţinut tot timpul din scurt şi mi-a reproşat continuu ceea ce eu de fapt nu făceam, nu gândeam şi nu trăiam. Mai exact îmi reproşa că îl înşel, că tânjesc după foştii prieteni sau că îmi plac acum alţi bărbaţi din anturaj. În tot acest timp, el s-a întâlnit şi a menţinut anumite relaţii cu fostele iubite, care îl şi “consiliau în momentele lui grele”. A arătat cu degetul spre mine când de fapt ar fi trebuit să-şi recunoască propriile gânduri, trăiri şi comportamente ce nu cadrau cu adevărata relaţie de cuplu unde valorile ar trebui să fie dragostea, respectul, încrederea şi fidelitatea. Ce pot să fac pentru a nu-i mai permite pe viitor să-şi proiecteze “umbra” asupra mea, ci mai degrabă să şi-o conştientizeze pe-a lui? Să mă mai împac sau să-mi văd de drumul meu?
Primul pas pentru a şti dacă împăcarea este o decizie bună este să analizezi care au fost adevăratele cauze ale despărţirii şi să te asiguri că ai motive întemeiate pentru a te împăca.
V-aţi despărţit dintr-o cauză care atunci ţi se părea neclară, erai în totală confuzie, dar acum probabil te-ai mai luminat. Este timpul să dai la o parte „perdeaua de ceaţă” şi să identifici adevăratele cauze, pentru a nu se ajunge după împăcare din nou la o altă despărţire. Până nu faci curat în această relaţie, vei avea tendinţa să repeţi acelaşi comportament, aceleaşi greşeli în relaţia actuală şi chiar în cele viitoare.
Dacă nu înveţi din greşeli, vei repeta istoria. Analizează relaţia din toate perspectivele şi răspunde-ţi la întrebările care te frământă, observă ceea ce îţi doreşti în această relaţie, ce compromisuri eşti dispusă să faci şi dacă merită. Formulează clar obiectivele tale, comunică cu partenerul şi fă-ţi cunoscut punctul tău de vedere, valorile tale, principiile, aşteptările. Întreabă-te ce dăruieşti şi ce primeşti, fă o balanţa!
Important este să iei în calcul vechile nemulţumiri odată ce le-ai mărturisit şi să găseşti strategii de rezolvare, altfel relaţia va ajunge din nou în acelaşi punct.
Nu vă grăbiţi să redeveniţi ce aţi fost odată, amintiţi-vă că personalitatea este dinamică. La această etapă de viaţă gândiţi diferit, aveţi alte aşteptări şi obiective mai complexe.
Deşi poate nu crezi, despărţirile te ajută să evoluezi, să te descoperi şi îţi oferă o nouă perspectivă asupra lucrurilor atât ca femeie singură, cât şi ca femeie în cuplu. Poţi folosi aceste lecţii de viaţă pentru a construi o relaţie mult mai solidă în cazul în care amândoi vă doriţi să reconstruiţi o relaţie care nu mai poate funcţiona după reguli vechi la vârsta actuală. Este timpul să veniţi cu noi strategii, să vă ridicaţi la alt nivel al conştiinţei, să daţi un sens nou relaţiei voastre.
Cât despre principalul factor care poate duce la insucces, acesta este dezinteresul pentru partenerul de cuplu şi relaţia întreruptă, absenţa adevăratei iubiri, absenţa respectului şi al încrederii. Nu lăsaţi relaţia să funcţioneze în virtutea inerţiei, îngrijiţi-o!
Dacă ai făcut totul şi relaţia este în continuare disfuncţională, pune punct şi ia-o de la capăt cu un alt partener. Aminteşte-ţi, nu ai voie să repeţi greşelile din trecut! Chiar dacă vei mai greşi , probabil va fi vorba de experienţe total diferite, o persoană inteligentă social nu face aceeaşi greşeală de două ori.
Dacă ai epuizat toate alternativele şi încă nu ai depăşit criza existenţială, apelează la un psiholog pentru consiliere!
Psiholog Adina MORARU
Comenteaza