Cand apare infidelitatea in cuplu?

aurelia-moraru.jpgMininterviu cu Aurelia Moraru, doctor in psihologie, psiholog clinician si psihoterapeut. Revista FEMEIA, Februarie 2008

Barbatii invoca deseori monotonia sexuala ca una dintre cauzele infidelitatii. O justificare pardonabaila?

Justificarea nu mi se pare pardonabila. Cand relatia lasa de dorit, numai comunicarea cu partenera de viata mai poate salva ceva. In cazul in care cei doi nu gasesc solutii, exista ca alternativa terapia de cuplu, eficienta daca ambii parteneri sunt motivati sa participe la ea. Monotonia sexuala invocata de barbati ar putea fi privita si ca o scuza a infidelitatii sau ca un model vechi preluat.

De multe ori, nu infidelitatea socheaza, ci franchetea. E indicata marturisirea” pacatului” ori nu?
Am constat din activitatea mea ca franchetea este urmarea actului de infidelitate descoperit de partenerul de viata, in cele mai multe cazuri. Mai rar se intampla ca partenerul infidel sa marturiseasca inainte de a fi descoperit. In cazul in care isi marturiseste cu franchete infidelitatea, o intrebare apare firesc: de ce o face? Sa fie vorba de nevoia lui de deculpabilizare si eliberare de remuscari, de betia succesului ori de umilirea partenerului pentru a-l face pe acesta sa se retraga?

Multe femei stiu ca le insala barbatii si totusi fac pe nestiutoarele. Care sa fie motivul? E normal?
Poate ca unele femei accepta cu greu ideea ca barbatii le insala, deoarece au o parere foarte buna despre ele ori despre ei. Se mai comporta asa si din cauza mentalitatii conform careia, dupa o aventura, barbatul se intoarce in familie netulburat de cele facute. Multe femei se gandesc la copii, la educatia pe care doresc sa le-o dea impreuna cu tatal lor natural si nu vor sa expuna problemele astfel incat sa-si traumatizeze copiii, atata vreme cat conflictele nu iau amploare pentru a vicia climatul familial. Unele femei nu doresc sa imparta prin divort bunurile acumulate in timpul casatoriei sau poate se simt prea slabe pentru a se descurca singure in absenta suportului afectiv si economic oferit de partener. Sunt si femei care-si iubesc si accepta sotul asa cum e, punand in balanta calitatile acestuia si defectele sau poate au un complex de inferioritate dat de sanatate, statut, venituri pecuniare.

Related Images: