Cabinet Individual de Psihologie - Psiholog dr. Aurelia Moraru

Povestea regelui african

Povestea spune ca un rege african avea un prieten foarte bun din copilarie. Acest prieten avea obiceiul ca indiferent de situatia in care  se afla, pozitiva sau negativa, sa reactioneze la fel:

– E foarte bine!

Intr-o zi, regele si prietenul sau se aflau la vanatoare. Prietenul incarca si pregatea armele pentru rege. Dintr-o greseala, o arma s-a descarcat si i-a retezat regelui buricul degetului mare. Examinand situatia, prietenul a remarcat ca de obicei:

– E foarte bine!

La asta regele a replicat:

– Nu, nu e bine deloc!

si a ordonat ca  prietenul lui sa fie aruncat in inchisoare. Un an mai tarziu, regele vana intr-o zona periculoasa. A fost capturat de canibali, care l-au dus in satul lor. L-au legat de un protap si se pregateau sa-l “prepare”. Unul dintre canibali care vroia sa dea foc a observat ca regele nu avea buricul degetului mare. Fiind superstitiosi, aveau ca regula sa nu manance pe nimeni care nu era … intreg. In concluzie l-au eliberat pe rege. La intoarcerea acasa, regele si-a reamintit de intamplarea de la vanatoare cand isi pierduse degetul si, cuprins de remuscari, a ordonat ca prietenul lui sa fie eliberat.

– Ai avut drepate, i-a spus prietenului proaspat eliberat.

– A fost foarte bine ca mi-ai retezat buricul degetului.

Si a inceput sa-i povesteasca patania cu canibalii.

– Imi pare foarte rau ca te-am trimis la inchisoare atata vreme. A fost  urat din partea mea sa fac acest lucru.

– Nu – a replicat prietenul – este foarte bine!

– Ce vrei sa spui cu asta, “Este foarte bine?!?” Cum poate fi bine sa-ti trimiti prietenul la puscarie un an?

– Daca n-as fi fost in puscarie, as fi fost cu tine.

Indiferent in ce situate te afli, depinde de tine si de atitudinea ta daca este o situatie buna sau una rea.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

About the Author:

3 Comments

 1. Dorina 11 noiembrie, 2010 at 20:25 - Reply

  In ultimul timp si mie mi se intampla lucruri de genul; adica vine o catastrofa, dar din acea catastrofa deriva si niste avantaje si ocazii de neratat.:) Totul depinde de cum privesti lucrurile, pentru ca daca nu mi-as fi concentrat atentia asupra a efectelor, totusi, benefice a situatiilor nefericite, probabil ca m-as fi stresat si consumat degeaba.

 2. Hanniball 23 noiembrie, 2010 at 14:11 - Reply

  Aşa este dar trebuie să fi conştient că depinde de tine si de atitudinea ta, să ajungi în starea necesară….

 3. Cristiana 2 februarie, 2011 at 20:00 - Reply

  Da….e foarte bine ca ne-ati pus la dispozitie aceasta povestioara. :)) Intradevar tot raul spre bine, importanta-i atitudinea si nu circumstanta…e foarte bine ca n-am un job ptr ca acest lucru imi permite sa ma ocup de alte aspecte ale vietii mele pe care le-as fi neglijat, e foarte bine ca am avut anumite probleme de sanatate, altfel as fi fumat si baut si aceste lucruri „placute” ar fi contribuit la distrugerea mea…da, orice problema se iveste E FOARTE BINE s-o privim OPTIMISTI!!!

Leave A Comment